Tallinnan tuomiokirkkoon valmistui vuonna 1878 saksalaisen urkurakentaja Friedrich Ladegastin urut, jotka olivat tuolloin rakentamon suurimpia. Kolmen sormion ja jalkion soittimessa oli neljättäkymmentä äänikertaa. Jo kolme vuosikymmentä myöhemmin urut päätettiin ajanmukaistaa ja laajentaa. Vuosina 1911–1912 kirkon urkurina toimineen saksalaisen Karl Hoyerin mukaan soittimen koneisto oli aivan liian raskas hänen herkälle soittotekniikalleen. Hoyer ehti palata Saksaan ennen uudelleenrakentamisen valmistumista vuonna 1914. Työn teki niin ikään saksalainen Wilhelm Sauer, joka laajensi urut kooltaan kaksinkertaiseksi ja vaihtoi raskaan mekaanisen koneiston ajan tyyliin pneumaattiseksi.

Kokonaisuudesta tuli onnistunut klassisen ja romanttisen perinteen yhdistänyt synteesi. Vuonna 1998 soitin restauroitiin (Christian Scaeffler) vuoden 1914 hengessä, ja se soi edelleen upeasti hyvässä akustiikassa. Restauroinnin jälkeisestä juhlakonsertista tehtiin äänite Orelikontsert Toomkirkus. CD:llä soittavat Hugo Lepnurm, Andres Uibo ja Olli Porthan. Ines Maidre levytti vuonna 2006 Peeter Südan urkutuotannon pääosin näillä uruilla. Martin Rost on julkaissut levytuplan Orgellandschaft Estland ja Scene Tallinna Toomkirik. Jälkimmäisellä soivat Tallinnan tuomiokirkon urut, edellisellä myös kahdeksan muuta historiallista virolaista soitinta. Ene Salumäe on levyttänyt Roman Toin urkuteoksia (
Roman Toi Orelimuusika) yhdessä Piret Aidulon kanssa, joka soittaa Kaarlen kirkon urkuja. Saatavilla sekä levytys että nuottikirja.


Kaksitorninen Kaarlen kirkko sai tuomiokirkon Ladegast-Saueriakin suuremmat urut vuonna 1923, kun E. F. Walcker rakensi kirkkoon Viron (edelleen) suurimmat urut. Myös Kaarlen kirkon akustiikka on oiva, ja urut soivat katedraalimaisesti. Tiistaisin klo 17.30 urut soivat usein Kaarlen kirkon musiikki-illoissa. 15.1.2013 musiikki-illassa julkistettiin Roman Toin urkuteosten nuottilaitos. Saatavilla on myös Piret Aidulon ja Ene Salumäen kahden cd-levyn kansio Roman Toin urkumusiikista.

Martin Rostin levyllä Orgellandschaft Estland Kaarlen kirkon Walcker on saanut kunnian aloittaa. Myös seurakunnan musiikkityön omia cd-tallenteita on useita.
Oheisessa linkissä soi Kristel Aerin soittamana Karl Hoyerin (ks. esittelyä ylempää!) meditaatio koraalista O Lamm Gottes (kokoelmasta Vier Charakterstücke op. 35; live-äänitys huhtikuulta 2009).


Jaanin eli Johanneksen kirkko sijaitsee Vapaudenaukion laidalla Tallinnan keskustassa. Sekin on suosittu myös konserttipaikkana. Kirkon romanttiset lehteriurut, jotka rakensi August Terkmann vuonna 1913 – samoihin aikoihin kuin tuomiokirkon urut laajennettiin – on vastikään restauroitu. Jaanin kirkko sai myös klassiset kuoriurut vuonna 2006 (Haseborg).

Lähellä Vapaudenaukiota, aivan Nigulisten kirkon naapurissa sijaitsee huomaamaton Rootsi Miihkli kirik eli ruotsalaisen seurakunnan Mikaelin kirkko. Samassa kirkossa kokoontuu myös Tallinnan suomalainen seurakunta.


Pyhän Hengen kirkko (Püha Vaimu) sijaitsee vanhankaupungin sydämessä Pitkäkadun (Pikk) varrella. Kirkko erottuu kyllä tornistaan, mutta sen sisäänkäynti on aika huomaamaton. Sitäkin rauhoittavampaa on istahtaa kirkon penkkiin ja hiljentyä sen taideaarteiden keskellä. Kirkon urut rakensti August Terkmann vuonna 1929. Kirkossa on säännöllisesti musiikki-ilta maanantaisin klo 18.


Olevisten kirkko on useinkin Tallinnaan tulijan ensimmäinen kohde, koska se sijaitsee lähinnä satamaa. Korkeasta tornistaan tunnetun kirkon salikin on korkea ja soiva. Kirkko sai tunnetut Walcker-urut vuonna 1842. Vuonna 1914 saman rakentamon piti uudistaa ja laajentaa soitinta, mutta sodan takia työ jäi osin kesken. Urut soivat silti edelleen upeasti.

Olevisten kirkko palvelee nykyisin Tallinnan babtistiseurakuntaa. Alla (vas.) oleva kuva Walcker-urkujen fasadista on seurakunnan albumista.

Muista myös Nigulisten museokirkko, jossa järjestetään runsaasti konsertteja. Edelleen aktiivisiin konserttikirkkoihin kuuluu Tallinnan Metodistikirkko, joka sai upouudet urut (kuva alla oik. tai alinna) syksyllä 2011. Lisää konsertteja löydät Eesti kontsertin sivuilta.
 
Tallinnan metodistikirkon uudet urut ovat kaunis osoitus käytännön ekumeniasta. Hugo Lepnurmin muistolle omistetut urut rakensi belgialainen Guido Schumacherin rakentamo, ja varat hankkeeseen kerättiin laajalti lahjoituksina. Uruista ja niiden historiasta voit lukea lisää tästä. Hugo Lepnurmin koraalialkusoitot sisältävä cd on tallennettu näiden urkujen ääressä.