Opuksen 120 urkukoraaleista alkoi niitä kirjoittaessani alkuvuonna 2013 muodostua 24 preludin kokoelma, monen esikuvan innostamana. Tuoreimpia vaikutteiden antajia ovat persoonallisia urkukoraaleita säveltäneet virolaiskollegat Rudolf Tobias, Hugo Lepnurm ja Roman Toi. Pisimpään ihanteitani muokanneisiin kuuluu puolestaan ruotsalainen Emil Sjögren, jonka kokoelmaan 24 legendaa uruille tutustuin ja innostuin jo opiskeluaikanani 1970-luvulla. Sjögrenin legendat eivät kylläkään pohjaudu koraaleihin eivätkä urkukoraalien sävellajit voi seurata nk. kvinttiympyrää, vaan asettuvat yleensä virren sävelmän sävellajiin. Yhteistä on kuitenkin lukumäärän lisäksi musiikillinen karakterisointi, kunkin miniatyyrin ainutlaatuisuuden etsiminen ja kaikkiaan laajaan draaman kaareen pyrkiminen, vaikka kokoelman osaset ovatkin itsenäisiä alkusoittoja, urkukoraaleita tai koraalimeditaatioita. Voit avata vasemman palstan linkeistä näytteen kustakin koraalista. Sen nuottikuvaa klikkaamalla tai koskettamalla avautuu puolestaan ääninäyte. Voit kuunnella preludit myös kahtena videosarjana, preludit 1 ja preludit 2.


Preludien Vapahtajani Jeesus on, Jeesus, sä ainoa ja Halleluja, kiiros Herran ensiesitys oli 30.7.2013 Vantaan Pyhän Laurin kappelin konsertissa Kesäyön kaiho, urkurina Sirkku-Liisa Niemi.
Koraaleista useimmat on julkaistu yhdessä Kaj-Erik Gustafssonin kanssa toimittamassamme kokoelmassa Kirkkovuoden urkumusiikkia 5, Sulasol 2014.