Vuoden 1702 nuottivirsikirja, ensimmäinen suomalainen painettu koraalikirja Yxi Tarpelinen on ilmestynyt näköispainoksena Suomalaisen kirjallisuuden seuran kustantamana parahiksi 300-vuotisjuhlansa kynnyksellä. Erinomaisen onnistuneen uusjulkaisun toimitustyön on tehnyt professori Erkki Tuppurainen.

Vuoden 1701 ns. vanha virsikirja oli käytössä lähes kaksi vuosisataa, ja edelleenkin kirja on ajankohtainen ja arvostettu. Sen virallinen sävelmistö on sen sijaan jäänyt sangen vähälle huomiolle. Erkki Tuppurainen muistuttaa, ettei sävelmistöä ole ehkä koskaan aivan sellaisenaan noudatettu, ja suurta osaa sävelmistä, jotka liitämme vuoden 1701 virsikirjan virsiin, ei löydy ollenkaan vuoden 1702 koraalikirjasta. Tämä seikka ei vähennä kokoelman kiinnostavuutta ja odotetun uudelleen julkaisemisen tärkeyttä, vaan tekee kolmen vuosisadan takaisen, piispa Johannes Gezelius nuoremman toimesta julkaistun nuottikirjan päinvastoin sitäkin kiinnostavammaksi. Valtaosa kirjan sävelmistä on perinteisiä luterilaisia koraaleja, osin jo matkalla muuntuneita, jotka taas eteenpäin kulkiessaan olivat pohjana mm. suomalaisille hengellisille kansansävelmille. Yksi Tarpelinen Nuottikirja oli itse asiassa ruotsalaista vuoden 1697 malliaan vanhoillisempi. Varsinkin monen vain suomalaisessa kirjassa esiintyvän sävelmän esikuva on jo keskiajalla, toteaa Erkki Tuppurainen. Muutamien sävelmien alkuperä jää edelleen selvittämättömäksi.

Prof. Erkki Tuppuraisen tärkeä työ antaa taas uutta perspektiiviä suomalaisen liturgisen musiikin taustoihin. Julkaisu on myös käytännöllinen. Jokainen sävelmä "avataan" hankalalukuisen originaalinuottikuvansa alle nykynuotinnoksena. Näin kirja tarjoaa monia virikkeitä suomalaisen virren taustojen elävään "maistelemiseen". On hyvä muistaa, että vanha virsikirja itse asiassa dokumentoi monin osin sellaisenaan Maskun Hemmingin sata vuotta varhaisemman virsikirjan vaikuttavaa runoutta. Tämän kirjan äärellä saamme siis kerralla sillan oikeastaan koko suomalaiseen virsihistoriaan!

Onnistuneen ulkoasun saanutta nuottikirjaa myydään ainakin SKS:n omassa kirjakaupassa ja verkossa. Hinta on perin kohtuullinen, 30 euroa.

p.s. Koska Yxi Tarpelinen sisältää vain virren ensimmäisen säkeistön tekstin, tarvitset sen rinnalle tekstikirjan. Vaikka hyllyssäsi olisikin jokin vuoden 1701 virsisikirjan tekstipainoksista, kannattaa hankkia Kirjaneliön kustantama uutuuslaitos (Vanha virsikirja / Vuoden 1701 suomalainen virsikirja), jonka on toimittanut sekä johdannon ja selitykset laatinut Tauno Väinölä.

Vanhan virsikirjan vinkkejä avaat tästä!