Noteflight-nuotinnusohjelmaan sain ensikosketuksen vuonna 2009, ilmeisesti aika tuoreeltaan. Nyt, toistakymmentä vuotta myöhemmin, Noteflight on tavoittanut jo miljoonia rekisteröityneitä käyttäjiä. Ohjelma on kehittynyt harppauksin ja samalla säilyttänyt alkuperäisen luonteensa, helposti hallittavan ja aika moneen taipuvan. Alkuaan muistini mukaan ilmaisohjelmana markkinoille tullut verkko-ohjelma on nykyisin premium-versiona "ei aivan halpa", n. 50 euroa per vuosi tai n. 300 euroa kertaostoksena. Trial-versiokin on saatavilla, ja ehkäpä kaikkia käyttäjiksi rekisteröityneitä koskee edelleen myös mahdollisuus kymmenen tiedoston tallennukseen korvauksetta; näin ainakin näyttäisi olevan laita "vanhojen" asiakkaiden kohdalla.

Tässä muutama kommentti Noteflightin mahdollisuuksista, samalla käyttövinkkien muodossa:
Uuden nuottipohjan luominen käynnistyy Create-painikkeesta aloitussivun vasemmasta ylälaidasta.
   - esiin tulee kaksi jatkovalintaa, joko peruspohja tai xml-tuonti
   - peruspohja tarkoittaa kaksiviivastoista pianopohjaa, jota voidaan laajentaa Parts-painikkeesta
   - xml-tuonti onnistuu omalta tietokoneelta, vaikka ohjelma on verkossa!
Nuotinnus tapahtuu käytännössä yhdellä nettisivulla, joten kaiken työskentelyyn ja valintoihin tarvittavan täytyy mahtua pieneen tilaan. Tässä on onnistuttu hyvin, ja toimintojen opettelu tuntuu heti luontevalta. Nuotit voidaan:
   - klikata paikoilleen hiirellä tai
   - soittaa virtuaaliselta keyboardilta tai
   - näppäillä kirjainnäppäimistötä (a=a, b=h jne) ja myös
   - koskettaa sormella tai kosketuskynällä haluttua sävelkorkeutta
XML-tiedostoa tuotaessa avautuu valintataulu, josta voidaan säätää sisääntuonnin asetuksia
• Tallennus voidaan valita painikkeesta tai perinteiseen tyyliin näppäämällä komento + S

Esimerkkien kanssa muutama lisävihje:

Nuottipohja luotiin tässä peruspohjasta lisäämällä siihen laulustemma. Erikoista kyllä, vokaalistemmoja ei kitaran kuvan symboloimasta Parts-valintataulusta löydy, mutta laulustemman korvaajaksi kelpaa hyvin vaikkapa Flute, kun viivaston nimeksi voidaan kätevästi vaihtaa Laulu. Uusi viivasto syntyy ensin alimmaiseksi, joten siirretään se ylimmäksi klikkaamalla Parts-ikkunan rasterineliötä ja esiin tullutta nuolta. Sitten vain kirjoittamaan nuotteja. Kaikki syntyy intuitiivisesti kun muistaa, että puolinuotin sijaan kirjoitetaan ensin neljäsosa, joka muutetaan heti kohta puolinuotiksi, siis toisin kuin perinteisissä ohjelmissa. Myös muunne tai piste lisättäisiin jälkeenpäin, ja jopa tauko syntyy vasta deletoimalla ensin sen sijaan kirjoitettu nuotti. Seuraava pulma on pianosäestyksen kaksi viimeistä tahtia, joissa on polyfoniaa. Kuten menetellään muissakin nuotinnusohjelmissa, kirjoitetaaan ensin ylempi ääni, valitaan sitten tahdin alku uudelleen, avataan ikkunan vasemman laidan pitkä valintamenu ja sen VOICE-valinnasta LOWER VOICE (näppäinoikotie L) ja kirjoitetaan kakkosääni. Lopuksi kirjoitetaan sanat:

Sanat lisäät näin:
   - kosketa tai klikkaa nuottia, josta teksti alkaa ja valitse LYRICS joko näppäilemllä komento + L tai valitsemalla kuvake la- tai valintamenun TEXT-valinnoista LYRICS
   - kirjoita sanat ja huomaa, että tavuviiva tai välilyönti vie kursorin seuraavalle nuotille
   - huomaat, että ohjelma osaa itse tehdä lisätilan tekstille

Seuraavaksi kokeillaan, miten xml-tiedoston tuonti onnistuu.
   - siirry aloitussivulle ja valitse CREATE sekä xml-tuonti, hae kyseinen tiedosto ja klikkaa OK


Tuotiin nuottikuva Sibelius-ohjelmasta. Tuonti onnistui muuten hyvin, mutta muutama tekstisäe jäi matkalle. Ne voidaan kuitenkin helposti täydentää:

Edelleen nuotista puuttuu viivastoja yhdistävä "bracket" eli akkoladi. Sellaista en ole myöskään löytänyt Noteflightin varustuksista.

Sen sijaan klaveerisatsin operointiin on hyvinkin päteviä toimintoja. Tahtilaji ja tahtiviivat voidaan piilottaa, jolloin voidaan kirjoittaa esimerkiksi vanhan kirkkolaulun vaatimaa rytmisesti vapaampaa satsia:

Jopa nk. gregoriaanisen laulun nuotinnus onnistuu auttavasti. Tosin Noteflightin nuottiarvogalleriaan ei kuulu kaksoiskokonuottia eli brevistä, vaan sellaisen joutuu itse rakentamaan graafisesti:

Tässä tapauksessa tahtilajiksi on merkitty 9 / 4 ja tahtilajimerkki on kätketty klikkaamalla sen päällä ja valitsemalla VISIBILITY => HIDDEN. Breviksen "viiksikarvat" on rakennettu tekstityökalulla T kirjoittamalla pystyviivat, jotka on siirretty kokonuotin poskille. Tarkkaan ottaen poikkiviivojen korkeus on hieman liian suuri. Sitä voitaisiin vähentää fonttikokoa pienentämällä. Tarkkasilmäinen huomaa kokoeron myös kesken laulutekstin. Koska sanojen sijoittuminen suhteessa nuottiin on Noteflightissa aina keskitetty, brevikselle tulevat tavut on kirjoitettu tavallisella tekstityökalulla T, ei siis Lyrics-työkalulla L. Stilisoidaan näitä vielä FORMAT-valinnoista:
    

Kun nuotti on valmis tulostettavaksi tai verkon kautta jaettavaksi, valitaan päävalikon SCORE => PRINT tai EXPORT. Nuotin voi suoraan tulostaa tai jakaa myös stemmoina. Valinnaiset jakoformaatit ovat PDF, XML, MIDI, WAV ja MP3. Jakaminen tapahtuu niin, että aineisto tulee ensin omaan sähköpostiisi (PDF ja XML) tai latautuu laitteellesi (äänitiedostot), josta voit lähettää sen eteenpäin.
Kaikkiaan NoteFlight on erinomainen ohjelma, joka on helppo ottaa käyttöön melkein missä ja milloin ja millä laitteella vain.