Hugo Lepnurmen (1914–1999) Koraalieelmängud (Koralialkusoitot) -kokoelmasta julkistettiin Tallinnan metodistikirkossa ensilevytys 15.2.2014. Julkistus tapahtui säveltäjän kuoleman 15-vuotismuistopäivänä ja yhtenä avauksena Lepnurmen syntymän 100-vuotisjuhlavuoteen.

Viisi vuotta sitten nuottilaitoksena ilmestynyt kokoelma sisältää 45 koraalialkusoittoa Bachin Orgelbüchleinin tapaan. Ne on sävelletty yli kolmen vuosikymmen aikana 1960-luvulta aina 90-luvun lopulle ja ovat merkittävä dokumentti aikamme urkukoraalitaiteesta. Lepnurm oli kansainvälisesti tunnettu esiintyvä taiteilija, säveltäjä ja pedagogi eikä vierastanut tavallisen seurakunnan urkurin tehtäviäkään. Nämä eri puolet hänen persoonastaan näkyvät ja kuuluvat kauniisti ja luovasti myös Koraalieelmängud-kokoelmassa. Se tarjoaa musiikkia yhtä lailla konserttiohjelmaan ja pedagogisiin tarpeisiin kuin jokapyhäiseen jumalanpalveluskäyttöön.

Juhlahetki Tallinnan modernissa metodistikirkossa, jonka urkuri on Hugo Lepnurmen tytär Virve Soode, oli koskettava. Itse levytyksessä on säilynyt samanlainen tuoreus ja elävyys, jo Lepnurmen spontaanista ja samalla harkitusta säveltaiteesta kumpuava piirre. Levyn kaksi muuta urkuria, Kristel Aer ja Ene Salumäe ovat Hugo Lepnurmen oppilaita, mikä tuo mukaan suorastaan perhejuhlan tunnun. Suvun jälkikasvu näkyy myös levykannen onnistuneessa graafisessa suunnittelussa, ja äänitekniikan asiantuntemus on puolestaan Viron arvostetuimpiin kuuluvissa käsissä, joten lopputulos on upea.

Metodistikirkon urut on nimetty Hugo Lepnurmen muistouruiksi. Tämän tehtävän ne täyttävät kauniisti ja sopivat oivasti Lepnurmen omien urkukoraalien tulkiksi. Levy sattuu olemaan myös näiden urkujen ensimmäinen tallenne, joten belgialaisen Guido Schumacherin rakentamon saksalais-ranskalaiseen barokkiin perustuva instrumentti saa tässä rikkaan ja edustavan esittelyn. 24-äänikertaisen ja kaksisormioisen soittimen värit ja yhdistelmät soivat monipuolisesti ja kekseliäästi ja jatkuvasti uutta luoden.


H. Lepnurm Koraalieelmängud Chorale Preludes
Hugo Lepnurme mälestusorel Tallinnan metodisti kirikus
Hugo Lepnurm´s memorial organ in Tallinn Metodist Church
Organistid/Organists Virve Soode, Ene Salumäe, Kristel Aer
Äänitys ja masterointi Tanel Klesment / Audio Maja
Ulkoasu Piibe Piirma
Kustantaja Hugo Lepnurme Muusikaühing
jh