Virossa on sanonta: ”Näkyy kuin Nissin kirkko!” Kirkon torni onkin kuin maamerkki peltoaukeiden keskellä lähellä Tallinnan ja Haapsalun valtatietä. Kirkko valmistui vuonna 1873. Paikalla lienee ollut kirkko jo 1500-luvulla.

Carl Tantonin* vuonna 1840 (?) rakentamat urut on ehkä siirretty Nissin uuteen kirkkoon lukkari Eduard Paulsenin toimesta vuonna 1873. Nissin kirkon jumalanpalvelus vietetään sunnuntaisin klo 12. Kirkko on myös suosittu konserttipaikka. Nissiin pääsee Tallinnasta vaikkapa sähköjunalla, jonka pääteasema on Riisipere, Nissin asemankylä. Asemalta on 1,5 kilometrin reipas kävelymatka kirkonkylään, joten päiväseltäänkin Tallinnassa käyvän turistin on helppo ottaa kohteekseen Nissin kirkko.




*) Carl Tanton (1801-1890) syntyi Haapsalussa Saksasta muuttaneen perheen poikana. Hän lienee saanut urkurakennuksen oppinsa Ruotsissa, mutta palasi ammattilaisena taas Viroon ja rakensi suuren määrän urkuja varsinkin läntisen Viron kirkkoihin. Jäljellä on neljä soitinta, Nissin, Martnan, Lihulan ja Kullamaan kirkoissa.