Veljo Tormis tunnetaan ennen kaikkea kansanmusiikkiin pohjautuvista vokaaliteoksistaan, mutta alkuaan hänkin sai urkurin koulutuksen. Urkuri Ene Salumäe on puolestaan laulanut Tormisin musiikkia useissa kuoroissa ja haaveillut sen sovittamisesta uruille. 13 eesti lüürilist rahvalaulu -kokoelma muuntuikin yhteistyössä säveltäjän kanssa urkusarjaksi vuonna 2011 ja sai nimen Kolmteist pilku oreli poole (Kolmetoista katsetta urkuihin).

Tässä kuusi esimerkkiä kokoelmasta improvisaation näkökulmasta. Treenaa näillä motiiveilla ja tee niistä omia improvisaatioita! Nuottia klikkaamalla avaat ääniesimerkit. Urkuina soivat Helsingin Musiikkitalon Organo-salin englantilaiset urut. Avaa ääninäytteet omaan välilehteen, niin pysyt koko ajan tällä sivulla!
Kokoelman on kustantanut SP Muusika, ja se on tilattavissa nettikaupasta.

• Laulu võim (Laulun voima)

Sävelaihe toistuu värejä (kuororyhmiä) vaihdellen. Kokeile vaihtaa myös sävellajia!

• Lauljaid otsitakse (Laulajien haku)

Kysyjälle vastataan kiusoitellen ja viivytellen. Keksi omat vastaukset!

• Ärge lööge vaeslast! (Älkää lyökö orpolasta)

Basson sävelaihe vuorottelee manuaalin ja pedaalin kesken diskantin kompatessa sekuntiklusterilla. Kehittele uusia klustereita!

• Orja palk (Orjan palkka)

Monotonisen valittava sävelaihe saa kromaattisen, kuin ironisen kommentin: oivoi...
Rakenna aiheista myös imitoiva satsi!

• Mure murrab meele (Murhe murtaa mielen)

Pitkälinjainen ja vakava sävelmä kasvaa tuskaiseen huipennukseen ja katoaa pois. Kuin gregoriaaninen sävelmä. Muunna se vuorostaan luterilaiseksi koraaliksi ja koloroi harvennettua sävelmää!

• Hellakese kutse (Armahan kutsu)

Sävelaiheen hellä ja herkkä luonne sopisi yhtä hyvin rakastetun kutsuun kuin paimenen huhuiluksi karjaa kootessa. Kokeile muuntaa aihe surumarssin teemaksi!