Porin seurakuntayhtymä tilasi Keski-Porin kirkon 150-vuotisjuhlaan kantaatin sekakuorolle, lapsikuorolle, oboelle ja uruille adventiksi 2013. Sen ensiesitys oli adventin iltana 1.12.2013 Keski-Porin kirkossa. Porin Filharmonista Kamarikuoroa ja Lapsi- ja nuorisokuoro Katajanmarjoja johti kapellimestari Ognian Vassilev. Oboistina soitti Saara Kemppi ja urkurina Juhani Romppanen. Katajanmarjat-kuoron oli valmentanut Mira Vassilev.

Kirkkovuoden ajankohdan mukaisesti kantaatin tekstit ovat 1. adventtisunnuntain raamatuntekstejä ja virsiä. Kuoron aariatekstinä on Irja Askolan adventtiruno kokoelmasta Tie vie, pyhä kantaa (Kirjapaja).

Linkkejä tai nuottikuvaa klikkaamalla voit kuunnella kantaesityksen live-näytteitä kantaatin kaikista viidestä osasta. Avaa näytteet uuteen välilehteen, niin pysyt tällä sivulla.

Adventin psalmi antifoneineen avasi kantaatin. Psalmitekstin kysymykseen "kuka on kirkkauden kuningas" kuoro vastaa lopuksi hiljaisesti ja nöyrästi: Kirkkauden kuningas on Herra Sebaot. - näyte -

Kantaatin toinen osa on roomalaiskirjeen tekstiin pohjautuva motetti. Se päättyy kehottaen pukeutumaan Kristukseen.

Kantaatin kolmantena osana soi koraali Syvässä yössä viesti kiirii.

Oman aikamme näkökulman kantaattiin tuo Irja Askolan adventtiruno, joka vie kuulijansa ensimmäisen adventin tapahtumapaikalle:

Askolan teksti tuo tapahtumien keskiöön meidät kaikki – ja silti syrjästäkin saa seurata:

Kantaatin päättävä virsi Iloitse morsian on itsessään kuin koraalikantaatti, sillä se laulaa virren kaikki yhdeksän säkeistöä. Nyt mukaan yhtyy lapsikuoro, jolla on tärkeä rooli. Myös soitinten väripaletti on runsas.

Koska antifoni jätettiin kantaatin aloituksessa kertaamatta, sen vuoro tulee osana päätöskoraalia, nyt evankelista Matteuksen lainaamin sanoin:

Jakob Regnartin virsisävelmä (1500-luvulta) on aina ollut lukuisten sovitusten ja sävelmätoisintojen kiitollinen juuri. Niinpä nytkin virren 6. säkeistö (Näin kihlaa itselleen) saa renessanssitanssin asun ja 7. säkeistö (Jo portit aukaise) muuntuu barokkifuugaksi. - näyte -

Kantaatti päättyy ranskalaisen toccatakudoksen johdattamana kaikkien yhteiseen hoosianna-ylistykseen.