Elke Unt: Võta jalatsid jalast (Riisu kengät jalastasi)
• Psalmimusiikkia, tekstimusiikkia ja kansansävelmäpohjaisia teoksia (CD-levy)
• Säveltäjät Maimu Miido, Helen Tobias-Duesberg, Elke Unt
• Esittäjät Karmen Puis ja Atlan Karp, laulu, Elke Unt, urut, ja Tartu Noortekoor, joht. Riho Leppoja

Elke Unt: Kirikurott Luteerius ja tema sõbrad
• Lastenkirja kirkonrotta Luteriuksesta ja tämän ystävistä (lue lisää)

Tarton Marian seurakunnan urkuri Elke Unt valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 1998 ja suoritti urkujensoiton A-tutkinnon prof. Kari Jussilan oppilaana. Kirkkomuusikkona ja pedagogina sekä urkutaiteilijana tunnettu Unt esittäytyy ensilevyllään myös säveltäjänä. Võta jalatsid jalast, sest paik, kus sa seisad, on püha! (Riisu kengät jalastasi, sillä paikka, jossa seisot, on pyhä) on persoonallinen puheenvuoro Raamatun sanan rikkaudesta ja taiteellinen syväluotaus psalmimusiikin ja tekstimusiikin raikkaille lähteille. Levyllä esittäytyy Elke Untin ohella kaksi muuta virolaista säveltäjää, Maimu Miido ja Helen Tobias-Duesberg, kaikkiaan siis kolme naista.

Kosmopoliitti Maimu Miido (1915 - 2004) syntyi Pietarissa ja vietti nuoruutensa Virossa. Miido opiskeli Tallinnan konservatoriossa ja työskenteli Estonia-teatterissa ja radiossa. Sodan pyörteissä hän siirtyi Saksan kautta Amerikkaan ja toimi urkurina ja kuoronjohtajana Seabrookin virolaisessa emigranttiseurakunnassa. Siirtolaisuus toi Miidon sävelkieleen kaipauksen pohjavärin, kuten on aistittavissa urkumuunnelmista Lydia Koidulan sanoittamaan virolaiseen kansansävelmään Meil aiaäärne tänavas (Niin rakas oli kotitie). Miidon kaksi psalmia ovat huikaisevan kauniita tunnelmakuvia.

Helen Tobias-Duesberg (1919 - 2010) kantoi isänsä Rudolf Tobiaksen, Viron klassisen musiikin uranuurtajan, sukunimeä niin ikään virolaisena maailmankansalaisena. Hän syntyi New Yorkissa ja palasi Yhdysvaltoihin toisen maailmansodan jälkeen. Nuoruutensa hänkin eli Virossa opiskellen Tallinnan konservatoriossa urkuriksi ja säveltäjäksi. Helen Tobias vieraili myös ahkerasti kotimaassaan. Levyllä kuullaan Tobias-Duesbergin psalmi Väga õnnis on see (Siunattu olkoon se) ja kansankoraalisovitus Kuis pean vastu võtma (Nyt tahdon käydä vastaan).

Omalla panoksellaan Elke Unt (s. 1972) ottaa keskeisen roolin aikamme virolaisen psalmimusiikin säveltäjänä. Pääosin solististen psalmien vastapainona äänitteellä on myös kuorolle sävellettyjä psalmeja ja tekstimotetteja, joiden taitavana tulkkina esittäytyy Tartu Noortekoor johtajanaan Riho Leppoja. CD antaa hyvän kuvan tarttolaisesta musiikkielämästä ja yhteistyöstä, sillä solistit, mezzosopraano Karmen Puis ja baritoni Atlan Karp, kuuluvat Tarton Vanemuise-teatterin solistikuntaan.

Karmen Puisin, Atlan Karpin ja Elke Untin esitykset Untin psalmeista ovat tasokkaan äänitteen sykähdyttävintä antia. Soolo- ja duettopsalmeissaan Elke Unt on säveltäjänä persoonallisimmillaan ja vetää myös partnerinsa löytöretkelle psalmien ehtymättömiin rikkauksiin. Levyllä kuultavat neljä psalmia baritonisolistille ja uruille maalaavat kuuluville kunkin psalmin sanoman. Kaksi duettopsalmia nais- ja miesäänelle ja uruille lähestyvät tekstejään yhtä lailla oivaltavasti. Valvomisen sunnuntain psalmin 90 muistutus päiviemme rajallisuudesta on saanut niukan mutta suggeroivan ostinatopohjan kuin laskemaan päiviemme määrää. Levyn päättävä psalmi 19 (Taivaat julistavat Jumalan kunniaa) puolestaan pursuaa improvisatorisesti koko luomakunnan ylistystä.

CD-levyä Võta jalatsid jalast myydään ainakin Tarton Paavalin kirkon kirjakaupassa (Pauluse Raamatupood) ja Jaanin kirkon kirjapöydällä.

Elke Unt: Kirikurott Luteerius ja tema sõbrad
• Lastenkirja kirkonrotta Luteriuksesta ja tämän ystävistä


Elke Unt debytoi vuonna 2010 myös kirjailijana, kun lastenkirja Kirikurott Luteerius ja tema sõbrad ilmestyi. Kirja on hauska ja syvällinen johdatus kirkkovuoteen ja sen sanomaan. Oheisessa kuvassa
kirkonrotta Luterius ja tämän ystävät esittäytyivät Tallinnan Viru-keskuksen kirjakaupan uutuushyllyssä keväällä 2010. Kirkonrotta Luterius ystävineen seikkalee nyt myös suomeksi. Kirjaa voit tiedustella ainakin tekijältä itseltään, e-mail unt (at) kultuur.edu.ee

jh 2010/2016