Viljandin Kulttuuriakatemian kanttorikoulutus Virossa vietti keväällä 2004 10-vuotisjuhliaan. Sibelius-Akatemia ja Viljandin Kulttuuriakatemia solmivat huhtikuussa -04 virallisen yhteistyösopimuksen. Yhteydenpitoa laitosten välillä on ollut jo pitkään, ja Viljandin kirkkomusiikkiosaston johtajat Ene Salumäe ja Aaro Tetsmann ovat opiskelleet myös Sibelius-Akatemiassa.

Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osaston edustajat saivat olla toukokuun alussa mukana juuri EU:hun liittyneen naapurimaan kanttorikoulutuksen juhlissa. Viljandin on poikennut suomalaisesta siten, että opiskelijat ovat saaneet samanaikaisesti sekä kanttorin että musiikinopettajan pätevyyden. Näin on turvattu pientenkin paikkakuntien mahdollisuus saada pätevä kanttori.

Viljandin akatemia on poikkitaiteellinen korkeakoulu. Se antaa musiikin lisäksi mm. näyttämötaiteen, kirjastoalan ja taidekäsityön koulutusta. 

Kanttorikoulutuksen 10-vuotisjuhlaa vietettiin "työn merkeissä" jokakeväisen teemaseminaarin yhteydessä, jonka aiheena tällä kertaa oli improvisaatio. Seminaarin huipentumina oli kaksi konserttia ja ensimmäisen illan kompletorio. 

Rukoushetki päivän päättyessä vietettiin keskiaikaisessa Jaanin kirkossa (kuvat yllä ja alavas.), jonka naapurustossa sijaitsi myös hotellimme, Viljandin Inkeri-keskus. Hotellihuoneen ikkunaverhon avaamalla saattoi nukahtaa valaistu kirkko näköpiirissään ja taas herätä aamuauringon kullatessa kirkon pohjoisseinämää.

Viljandin kaksi luterilaista kirkkoa sijaitsevat lähellä toisiaan. Pauluse kirik eli Paavalin kirkko on 1800-luvulta. Sen urut ovat alkuperäiset, jo historiallista arvoa omaavat, saksalaisen Knauffin rakentamat vuodelta 1866. Juhlakonsertin ohjelmassa oli kolmen opiskelijan, Lean, Markon ja Liisin improvisaatio pääsiäisvirrestä On Kristus noussut kuolleista. Improvisaation instrumentit olivat urut, viulu ja saksofoni. Jos haluat kuunnella urkujen sointia, valitse seuraavista näytteistä: huiluja (Riin), principaleja (Riin) ja pleno (Piret). Paavalin kirkon urkuri, Suomessakin opiskellut Aaro Tetsmann, improvisoi alkusoiton virolaiseen kansankoraaliin ja tämän kirjoittaja soittaa koraalin Maa on nii kaunis.

Viljandi on luontonsa puolesta kumpuilevaa seutua. Oheinen kuva (alaoikealla) on Viljandin vanhalta rauniolinnoitukselta, josta avautuu näkymä Viljandinjärvelle. Valkovuokot ja rentukat koristivat suurin matoin tien varsia Viljandiin matkatessamme ja taas Tallinnaan palatessamme. Kiitokset vieraanvaraisuudesta ja antoisista päivistä!
Kuvista ylin on kopioitu Viljandin Kulttuuriakatemian nettisivulta. Muut kuvat on otettu vaatimattomalla kännykkäkameralla (jh 04). Viljandista paikkakuntana avaat aineistoa mm. osoitteesta
www.viljandi.ee