OlhavanvuorellaRepoveden erämaat kietoivat viittätoista lähestyvän nuorukaisen valloittavaan syleilyynsä 1960-luvun puolivälissä. Nurmisen Pekan kanssa vaelsimme juhannuksen alla -65 parin peninkulman matkan Repoveden Kuutinlahdesta Valkjärven ja Saarijärven kautta Tervajärvelle ja Kapiavedelle. Sikoniemen tukkikämpältä saimme venekyydin Tihvetniemen puolelle, josta palasimme Hillosensalmelle. Tulimme kerralla kulkeneeksi Repoveden kansallispuiston ydinalueiden halki ja saaneeksi parantumattoman riippuvuuden. Seuraavana kesänä valloitimme Pohjolan-Pirhosen Antin kanssa Olhavanvuoren, mistä mukavana muistona on Antin ottama kuva.

Keinosen Timon kanssa jo yövyimme Olhavan huipulla juhannusaattoa vasten -67. Hillosensalmelle olimme saapuneet vasta iltajunalla ja lähteneet hetimiten venekyydillä Repoveden Pajulahteen, josta oli lyhyt kävelymatka Olhavanlammelle. Kiiltomatojen valaisemaa polkua suuntasimme Olhavalle ja teltan pystytykseen ehdimme vasta puolilta öin. Juhannusaattona alkanut sade kävelytti meidät aika vauhdilla Voikosken asemalle, ja aaton viimeisellä junalla - joita tuohon aikaan kulki mukavan runsaasti - ehdimme Hokkasen Esterin juhannussaunaan Hillosensalmelle.

Heinäkuun lopussa -71 pidimme kolmisin, Hokkasen Tatu, veljeni Markus ja minä, leiriä Valkjärven mäellä. Ajatus paikallaan pysyvästä leiristä oli onnistunut. Kevyin kantamuksin kuljimme Kaljujärvelle saakka, löysimme Tervarummun mansikkapaikan ja kiipesimme Hauklammen kolmionmittaustorniin. Iltaohjelma toistui kolmesti samanlaisena: Valkjärven rantakalliolla istuen aterioimme ja ihailimme jo syksyä odottavien kuikkalintujen ylvästä olemusta ja majesteettista ääntelyä. (Nykyisin alueen itäisimmät osat on varattu armeijan käyttöön.)

MatalajärviToukokuun lopussa -72 vaelsimme Samuli-veljeni kanssa Mouhun kylästä Matalajärven, Tervarummun ja Olhavan kautta Voikoskelle. Lintukevät oli parhaimmillaan, ja saimme yön hämärtyessä ihailla kaakkurin villiä soidinhuutoa.

Juhannuksen alla -73 kuljin Nikkolan Tuomon kera Kuutinpohjasta Tervarummun ja Matalan kautta Voikoskelle. Löysimme Kolulammen ja Pitkälammen ja ihailimme Matalajärven kesäyötä (kuva). Samana syksynä oli mahtava ruska, kun Sampan kanssa kiersimme Valkjärven tienoot. Maaliskuun alussa -74 puolestaan hiihdimme Kirjokivestä Matalan kautta Hillosensalmelle.

Samppa, Murron Seppo ja minä kuljimme heinäkuussa -74 poikittain Mäntyharjun Kääpälän suunnasta Matalalle ja edelleen Valkjärvelle. Kesä oli runsasmustikkainen; niinpä rohkenin samana syksynä esitellä seutuja ensi kertaa myös tulevalle puolisolleni Ellalle. Hyvissä mustikoissa on pysytty yli neljä vuosikymmentä!