Opuksen 23 kantaatti Käyden kulkevi ratsu jo rantaa (kutsumanimenä myös Järvenpää-kantaatti) mieskuorolle, baritonisolistille ja jousiorkesterille (tai puhallinkvintetille) oli Järvenpään Mieslaulajien tilaus Osmo Björkmanin runoihin. Kantaatti valmistui kesällä 1987. Sen ensiesityksen päivämäärä on jäänyt merkitsemättä muistiin, mutta koska esityspaikka oli samana vuonna valmistuneen Järvenpää-talon konserttisali, esitys on voinut olla jo samana vuonnakin, todennäköisesti kuitenkin hieman myöhemmin.

Jarmo Kukkosen johtama Järvenpään Mieslaulajat on ollut kuorona kantaatin kaikissa esityksissä, samoin kuin Erkki Rajamäki baritonisolistina. Alkuaan soitinosuus oli kirjoitettu puhallinkvintetille, Järvenpää-kvintetille. Kvintetissä soittivat tuolloin Ilpo Mansnerus, huilu, Juha Metsäpelto, oboe, Kullervo Kojo, klarinetti, Kalervo Kulmala, käyrätorvi ja Olavi Ojanperä, fagotti. Myöhemmissä esityksissä ja levytyksessä orkesterina oli Keskisen Uudenmaan Musiikkiopiston jousiorkesteri Pekka Häkkisen johdolla. Tällöin laadin kantaatin jousiorkesteriversion.

Kantaatin on levyttänyt Järvenpään Mieslaulajat, joht. Jarmo Kukkonen, solistina Erkki Rajamäki, orkesterina Keskisen Uudenmaan Musiikkiopiston jousiorkesteri, joht. Pekka Häkkinen. Levy ilmestyi Järvenpään kaupungin julkaisusarjassa (j2001) itsenäisen Järvenpään täyttäessä 50 vuotta.

Kantaatti on käsikirjoitus. CD-kevyn ohella voit tutustua sen musiikkiin kahdesta nuottiesimerkistä. Ensiesityksestä ei ole tallennetta, mutta ohessa kantaatin avaus soi digiäänin. Kantaatin ensimmäinen osa maalailee luontotunnelmia Tuusulanjärven rannalla. Toinen esimerkki on kantaatin toisesta osasta, jota voisi nimittää ”työn lauluksi”. Käsikirjoitusluonnoksesta ilmenee, että olen pohdiskellut sen soittimistoon myös vaskia (ks. viite trumpeteista ja pasuunoista) ja sitä paitsi kuorolle hieman korkeampaa sävelalaa. Osan rytmisesti korostetun pääteeman kainalosta ilmantuu lyyrinen laulu ”Me alkua laitamme Järvenpään.” Tämä hymnimäinen ”kotiseutulaulu” ottaa kantaatin edetessä yhä tärkeämmän roolin. Näytteessä esiintyvät Järvenpään Mieslaulajat ja Keskisen Uudenmaan Musiikkiopiston jousiorkesteri Pekka Häkkisen johdolla.