Opus 154:n neljä laulua ovat syntyneet Anna Haavan runoihin joulun alla 2019. Laulut 1–3 ovat Haavan vuonna 1897 julkaistun kolmannen kokoelman kolmeen peräkkäiseen runoon. Ne voivat mainiosti muodostaa sarjan. Neljäs laulu syntyi runoilijan esikoiskokoelman päätösrunoon, jossa hän kiittää lukijoitaan ja toivottaa Jumalan siunausta. Näissä lauluissa runon ja musiikin retorinen työstäminen on ollut niin keskeistä, että olen kirjoittanut ne vain viroksi. Suomennoksen liittäminen esimerkiksi konsertin käsiohjelmaan on tällöin suositeltavaa.


Runossa Mets kohiseb runoilija kuulee metsän kohinan, puitten huminan. Taivas on pilvessä ja totinen, tumman puhuva. Runoilijan ikävöivät ajatukset tavoittavat kaukaista rakastettua:
Näen sinut, enkelini,
nyt hengensilmilläni,
ja sinusta vain puhuu
kohina vierelläni.


Runossa Ei mina ütle ühellegi on riemastuttavaa huumoria. Runoilija on kohdannut, ehkä metsäpolulla kulkiessaan, jotain kullankallista, muttei paljasta, mitä. Oliko se säteilevä tähti, kumottava kuu vai itse kirkas aurinko? Enpä kerro, laulan vain, että kyllä se mahtoi olla itse aurinko!


Runo Sind ootan kertoo hartaasta odotuksesta, kuin auringonnnousun tai pyhäpäivän. Syvä onnentunne saa hengen leijumaan. Nähdä kaivattu pitkän odotuksen jälkeen, kuinka kaunista se onkaan, kuinka onnellinen olenkaan!


Runo Jumalaga päätti Haavan ensimmäisen runokokoelman. Siinä runoilija kiittää lukijaa, joka on jaksanut olla hänen seurassaan viimeiselle sivulle asti. Toisessa säkeistössä hän kirjoittaa, ettei koskaan tiedä, vaikka nämä olisivat samalla viimeiset runot. Kaikkihan voi päättyä yhtä nopeasti kuin alkoikin. Mutta joka tapauksessa: ”Olkoot usko, toivo ja rakkaus elämämme kaunistus!”
 
- lisää Anna Haavan runoista -

- palaa opussivulle -