Opuksen 106 kokonaisuus on samalla yhtenäinen kantaatti ja neljästä erillisestä osasta koostuva sarja (psalmi - motetti - graduaali - communio). Kantaatti on syntynyt keväällä 2009 Kuusankosken seurakunnan tilauksesta seurakunnan täyttäessä 90, Kuusankosken kirkkokuoron 85 ja Kuusankosken kirkon 80 vuotta. Kantaesitys oli I adventtina 2009 Kuusankosken kirkon juhlamessussa. Psalmi on julkaistu kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia I (Sulasol) ja Ehtoollislaulun on julkaissut Yhteiskustannus.

Psalmin antifoni on sävelletty koko esittäjistölle:


Psalmia vie eteenpäin solistitrio:


Psalmi johtaa suoraan päivän toiseen lukukappaleeseen:


Motetissa kamppailevat valon aseet ja pimeyden teot:


Lukukappaleen jälkeen jatketaan suoraan päivän virteen 3 (Hoosianna! huudetaan). Kuoron säkeistöt perustuvat koraalin imitaatiolle:Kantaatin päätösosa lauletaan messussa erillisenä, vasta ehtoollisen aikana, mutta teoksen vapaassa esityksessä se voi seurata heti edellä laulettua koraalia. Kahden peräkkäisen virren muodollinen ongelma on ratkaistu säveltämällä ehtoollisvirren 222a alkupuoli "uudelleen", vapaaksi meditaatioksi. Silti se on tarkoitettu laulettavaksi virren vuorolaulun osana niin, että seurakunta yhtyy parillisiin säkeistöihin ja yhdeksänteen säkeistöön. Toisaalta vapaassa esitystilanteessa päätösosa voidaan lyhentää vain kuoron ja solistin laulamaksi esittämällä siitä ainoastaan säkeistöt 1, 3, 7 ja 9. Urkujen ohella obligato-instrumenttina voi olla klarinetti tai muu sopiva soitin.

Ääninäytteet kantaesityksestä. Kuusankosken kirkkokuoroa, jolle kantaatti on omistettu, johtaa Jarmo Kukkonen, solisteina Marjo Jussila, sopraano, Kaija Kähärä, altto, ja Kalle Suo, basso. Klarinettisoolon soittaa Marianna Pellinen, urkurina jh.