Terttu Ruotsalan runoon elokuussa 1970 syntynyt Idylli elokuussa on oikeastaan opukseni 1, vaikka olen vuosia myöhemmin laatiessani teosluetteloa merkinnyt ensimmäiseksi opukseksi seuraavana kesänä (1971) Keravan seurakunnan nuorisokuorolle säveltämäni psalmin.

Laulun tarina on kertomisen arvoinen. Kurssitoverini Tuomo Nikkola näytti minulle kolmea ystävänsä Terttu Ruotsalan runoa kirkkomusiikin opiskelijain kesäkurssin aikaan elokuussa Järvenpäässä. Innostuin oitis näihin herkkiin miniatyyreihin ja sävelsin niistä kolme. Todennäköisesti tämä Idylli elokuussa I on lauluista onnistunein.
Laulua ei ole painettu, mutta sitä on esitetty vuosien saatossa monet kerrat. Nuottikuvaa klikkaamalla saat kuuluviin Erkki Rajamäen tulkinnan säveltäjän säestämänä. Myös toinen Idylleistä on itselleni läheinen ja tärkeä. Siinä tutkin kokosävelasteikkoa. Kolmas runoista, Epätoivo, on sävellyksenä vielä varmaankin kömpelö, mutta siinä harjoitin aina niin jaloa kontrapunktin taitoa. Kuinka se istuu runon dramaattiseen viestiin, on oma kysymyksensä.