Psalmi 23 (op. 80 n:o 2) on sävelletty vuonna 2003 Kuopion valtakunnallisten kirkkomusiikkijuhlien tilauksesta. Psalmin on julkaissut Yhteiskustannus (YK n:o 117). Psalmin ensilevytyksen julkaisi Hannu Niemelän johtama Haukiputaan Laulu. [
Tässä näyte psalmin loppuosasta. Katkelma on Haukiputaan Laulun levyltä Kiittää saan (HAULA 106). Kuoroa johtaa Hannu Niemelä, urkurina on Lauri-Kalle Kallunki.]
]

Psalmin ovat levyttäneet myös Kuopion Tuomiokirkon Kamarikuoro (joht. Pertti Rusanen) ja Lapuan tuomiokirkon kuoro (joht. Riitta Linna). Ilokseni psalmi on löytänyt tiensä ”kuorolaisten sydämeen”, sillä se on tämän tästä putkahtanut esiin. Jarkko Yli-Annala on sovittanut urkusäestyksen jousiyhtyeelle, ja näin se soi porvoolaisen Varia Voce -kuoron ja Fantasmi-orkesterin esittämänä.

Nuorten esityksessä on tempoa, minkä tämä kappale tuntuu hyvin kestävän. Mietiskelevimmästä päästä taitaa olla esitysversio, jossa sain itse olla urkurina marraskuussa -09, kun Ylistaron kirkkokuoro juhli 85 vuottaan. Hanna Petäjän harjoittamaa kuoroa johti tässä esityksessä Tommi Niskala. Näyte on psalmin lopusta, ja se on aika lähellä haukiputaalaisten versiota (ks. ylempää). Tempoltaan porvoolaisten ja ylistarolaisten välimaastossa liikkui puolestaan Rauman kirkkokuoron 90-vuotisjuhlakonsertin esitys adventtina 2009, johtajana Kalevi Kauppi, urkurina Juhani Romppanen. Kiitos näistä kaikista!

Sama psalmiteksti on jo aiemmin innoittanut kahteen sävelitykseen ystävien 50-vuotisjuhliin. Tuula Honkasalolle sävelletyssä psalmissa laulaa kaksiääninen naiskuoro (tai duetto) pianon kera. Kari Ovaskaiselle sävelletty psalmi on mieskuorolle. Kummatkin ovat käsikirjoituksia.
[Näyte on levyltä Mua kaitsee Hän. Lauluyhtye Delicato, joht. Kari Ovaskainen.]