UUTISIA: Finale julkaisi version 26. Sibelius uudisti jakelunsa. Capella 8 ilmestyi suomeksi. Tutustu MuseScore-ohjelman versioon 2.3.2. Doricon versio 2.2 ilmestyi.

Nuotinkirjoitusohjelmat
ovat melko pieni rypäs tietokonesoftan valtavilla markkinoilla. Nuotinnusohjelmistakin voi silti valita kymmenistä kelvokkaista juuri sen omaan käyttöön sopivimman – kun vain tietäisi, mikä se sitten olisi. Tällä sivulla on esillä kolmisenkymmentä erilaista nuotturia, joista viisi esitellään perusteellisemmin.

Mutta tiesitkö, että ilmaiseksikin voi nuotintaa! Ilmaisohjelmista löydät alempaa tältä sivulta NoteAbility, Noteflight, MuseScore ja Lilypond -ohjelmien linkit. Myös kaupallisten ohjelmien kevytversiot ovat kullanarvoisia. Ne säästävät selvää rahaa ja myös vaadittavaa kovalevytilaa. Kun avaat sivun ylälaidan linkeistä Capella, Finale tai Sibelius -ohjelmien esittelyt, löydät tietoa myös niiden pikkusisarista Capella Start, Finale PrintMusic ja Sibelius First. Kesällä 2018 Sibelius First vaihtui ilmaisohjelman nimeksi, jota seuraavat maksulliset Sibelius ja Sibelius Ultimate.

Amerikkalainen Finale voi hyvinkin pitää itseään nuottureiden lippulaivana; sen pätevyys on laajalti tunnustettua. Jo vuodesta 1987 alalla porskuttanut Finale on saanut lähes vuosittain päivitysversion, joten kaikkiin niihin satsannut voi katsoa osallistuneensa merkittävästi nuotinnusteknologian kehittämiseen. Uusin versio, Finale 26, ilmestyi lokakuussa 2018. Finalesta on saatavilla myös useita ”kevytversioita” kuten PrintMusic ja ilmainen reader-ohjelma NotePad ja myös iPad-sovellus SongBook, joka tekee tabletista nuottikirjan. Finale 26:n ominaisuuksia voit tarkastella Finale-blogin sivuilta.

Sibelius on englantilaisten Finnin veljesten ohjelmoima. Monen mielestä Sibelius on Finalea ergonomisempi ja helpommin opittava. Uusin versio 2018.4 ilmestyi huhtikuussa 2018. Sibelius on siis uudistanut versionumerointinsa ja uudisti kesän alussa myös ohjelmaversioiden ominaisuudet. Sibelius First on nyt uuden ilmaisversion nimi, ja täydellisen ohjelmaversio on Sibelius Ultimate. Näiden väliin jää entisillä First-version ominaisuuksilla varustettu Sibelius, ilman lisämääreitä. Lue lisää ohjelman tarkemmasta esittelystä!

Capella on saksalaisen Hartmut Ringin luomus, myös suomenkielisenä ilmestynyt, alkuaan Windows-ohjelma, jonka Mac-versio ilmestyi marraskuussa 2017. Capella eroaa edellisistä selvimmin siinä, että kun Finale ja Sibelius tarjoavat työpohjaksi tavallisesti kokonaista tyhjää viivastosivua, Capella rakentaa viivaston sitä mukaa, kuin sille kirjoitetaan nuotteja. Capellan parhaat ominaisuudet tulevatkin esiin juuri pienimuotoisissa nuotinnustarpeissa. Capellalla tehtyjä nuotteja on netissä jaossa runsain määrin, ja ohjelmasta on saatavilla myös ilmainen reader-versio. Capella on saanut rinnalleen myös hieman riisutun ja edullisemman Capella start -ohjelman (vain Windows).

Encore ja sen kevennetty versio MusicTime olivat takavuosina suosittu ja edullinen parivaljakko. Ohjelmat ovat edelleen myynnissä, ja niiden jakelijaksi on äskettäin palannut tuttu Passport Music Software. Encoresta on menossa versio 5.0.7 (Mac) ja 5.0.4 (Windows).

Vain Macintoshille kirjoitettu NoteWriter-ohjelma on tässä esitellyistä "alkeellisin", ns. piirto-ohjelmatyyppinen, mutta niinpä sillä voisikin sitten tehdä melkein mitä tahansa. NoteWriterin muokkausmahdollisuudet ovat kuitenkin vaatimattomat. Se on ennen kaikkea puhtaaksikirjoitusväline silloin, kun lopputuloksen hahmo on jo tarkkaan tiedossa. Valitettavasti NoteWriterin kehittely on loppunut niin, että se toimii ainoastaan Macin käyttöjärjestelmä 9:ssä ja siitä alaspäin, ei siis enää kympissä eikä Intel-macissä. NoteWriterin kehittäjä, kanadalainen Keith Hamel, on kuitenkin luonut uuden NoteAbilityPro -ohjelman, johon kannattaa tutustua. NoteAbilityPro osaa avata myös NoteWriter-dokumentit, joten myös ”vanha kunnon” NoteWriter saa tällä keinoin uutta elinkaarta, kun sillä tehtyjä tiedostoja voi muokata ja tulostaa NoteAbilityn kautta. NoteAbility on nykyisin ilmainen.

Onko oma ohjelmasi jokin muu kuin tässä mainitut? Jos haluat jakaa löytösi muiden kanssa, voit laittaa esim. nuotinnusohjemasi linkin sähköpostini kautta yhteiseen jakoon. Voit myös kertoa kokemuksiasi nuotinnusohjelmista. [ juhani.haapasalo at (@) gmail.com ]

Mikko Sorri, vaikka onkin Finalen käyttäjä, ei voi olla mainostamatta aivan ilmaista MuseScore-ohjelmaa. Äskettäin 2.3.2.-versioon päivittynyt MuseScore tarjoaa jo huiman määrän ominaisuuksia ja toimii yhtä lailla Windows-, MacOS- ja Linux-järjestelmissä. MuseScore osaa avata myös xml-muotoon tallennettuja nuottitiedostoja ja vastaavasti tallentaa xml-formaattiin, jolloin MuseScorella tehdyn nuotin voi avata vaikkapa Finalessa tai Sibeliuksessa. MuseScore avaa myös Capella-tiedostot. Ja yllätys, yllätys: ohjelma on myös suomennettu.
MuseScore on saatavilla myös iOS- (iPad-, iPod- ja iPhone) sekä Android-laitteille reader-tyyppisenä ohjelmana, jolla vaikkapa kuorostemmojen opiskelu ja transponointi käyvät kätevästi. Kurkkaa tästä jh:n tiivistettyä ohjepaperia MuseScoren käyttöön! (Sen voit myös tulostaa omaan käyttöösi.)

• Edellä olevat kuten jäljempänäkin esiteltävät ohjelmat ovat useimmiten Microsoftin tai Applen käyttöjärjestelmiin ohjelmoituja, joskus myös käyttöjärjestelmistä riippumattomia. Sami Sulva on löytänyt myös Linux-pohjaisen ohjelman nimeltä Rosegarden. Ohjelma on käännetty myös suomeksi. Sen asentaminen vaatii hieman vaivaa, koska Linux-pohjia on erilaisia. Mutta jos olet Linux-käyttäjä, kannattaa takuulla tutustua!

Aale Lindgren käyttää mm. Music Publisher -ohjelmaa. Aale suosittelee perehtymään myös saksalaiseen Obtiv Octava -ohjelmaan, joka on kätevä orkesteristemmojen kirjoittamiseen, sekä ilmaiseen MC Musiceditor -ohjelmaan, joka perustuu nk. abc-tekstinotaatiolle (vrt. alempana esiteltyyn Lilypond-ohjelmaan!). Varsinkin kymmensormijärjestelmän taitaja voi hyötyä tästä.

Aale esitteli minulle myös internetistä löytyvän ja verkossa toimivan, perusominaisuuksiltaan ilmaisen online-nuottiohjelman Noteflight. Nettiselaimissa ja siten myös tableteissa ja rajoitetusti jopa älypuhelimissa toimivana Noteflight on lupaava avaus laite- ja käyttöjärjestelmäriippumattomaan suuntaan: et tarvitse itse ohjelmaa, vaan vain verkkoyhteyden ja nettiselaimen, joka on Flash- tai HTML 5 -yhteensopiva. Noteflight siis toimii kaikissa yleisimmissä käyttöjärjestelmissä kuten Windowsissa, MacOS:ssa, iOS:ssa ja Linuxissa sekä myös Android-laitteissa ja Chromebook-läppäreissä, ja mikä parasta, myös ristiin. Nuotti operoidaan verkossa ja talletetaan Noteflightin omassa kotikansiossa. Sieltä se saadaan haluttaessa myös välittömään jakeluun. Noteflight osaa lukea XML-muotoisia dokumentteja ja tallentaa XML-formaattiin. Näin se voi ottaa vastaan monella muulla nuotinnusohjelmalla tehdyn dokumentin, ja vastaavasti Noteflightista viety XML-dokumentti avautuu muissa nuottiohjelmissa kuten Finale ja Sibelius. Pdf-muotoon muunnetun nuotin vastaanottaja tarvitsee NoteFlightista lähetetyn tiedoston avaamiseen vain pdf-readerin. Voit avata tästä pari nuottiesimerkkiä: esim1 ja esim2. Saat ne myös soimaan PLAY-menun komennosta tai PLAY-painikkeesta. Kaikki ohjelman ominaisuudet eivät vielä toimi kaikissa laitteissa ja selaimissa.

Marko Hakanpää tuntee Score Perfect Professional -ohjelman. Ohjelman kehitystyö ja levitys ovat päättyneet, mutta sen ominaisuuksiin ja ideoihin voi edelleen tutustua Scoretecin sivulla.

Jorma Matinniemi antaa vihjeen käydä Anvilstudion kotisivulla. Sieltä on imuroitavissa midi-tiedostoja tekevä ilmaisohjelma, josta Jorma toteaa, että "sillä voi tehdä moniraitaisia (käytännössä Encorella avattaessa moniviivastoisia) biisejä joko ohjelman pianokoskettimilla hiiren avulla tai soitettaessa muulla midisoittimella piuhan kautta. Hyvänä puolena on, että ei maksa mitään, päivittyy ilmaiseksi ja se, että lyömäsoittimet kirjoitetaan tabulatuuriperiaatteella, mikä on nopeaa ja kätevää".

Jarkko Sipilä on perehtynyt LilyPond-ohjelmaan.
LilyPond
 - tulostaa korkealaatuista jälkeä mm. ps- ja pdf-muotoon. Nuotit piirretään vektorigrafiikalla.
 - Käyttöohjeet on osittain käännetty suomeksi.
 - Latex-tyylistä koodia voi tuottaa myös graafisella ohjelmalla esim. Denemo:lla.

Jälkeä voi tarkastella osoitteessa (kannattaa zoomata):
 
http://www.jarkonsivut.net/matsku/lily/Triosonaatti.pdf

Malli lilypond-koodista:
http://www.jarkonsivut.net/matsku/lily/Triosonaatti.ly

Päivi Ovaskainen on löytänyt NoteWorthy Composer -ohjelmasta oivan apuneuvon kuorostemman opetteluun. NWC:n avulla nuotit on helppo kirjoittaa tai tuoda miditiedostona ohjelmaan, jonka voi sitten laittaa soittamaan omaa stemmaa tai muitakin ääniä ja laulaa mukana. NoteWorthy Composer on edullinen Windows-ohjelma, hinta netistä ostettuna 49 dollaria (USD) eli noin 35 euroa.

Eino Uikkanen käyttää Myriad Harmony Assistant -ohjelmaa kuoron stemmojen harjoitteluun sekä yksinlaulun tukena. Tästä sekä Einon kokemuksen mukaan parhaasta hänen testaamastaan nuottiskannausohjelmasta SharpEye2 löydät asiantuntevat ja persoonalliset kommentit Eino Uikkasen ylläpitämältä sivulta Music Notation Software.

• Uusimpiin markkinoille tulleisiin ohjelmiin kuuluu Dorico. Ohjelmasta on juuri ilmestynyt versio 2.2. Doricon maahantuoja on sama Soundtools.


Oletko kaivannut nuotinkirjoitusmahdollisuutta myös kännykkään tai tablettiin?
Hanna Koskinen löysi uuden Windows-tableteille räätälöidyn ohjelman nimeltä StaffPad. Se muuntaa kynällä käsin kirjoitetun nuottikuvan digitaaliseksi. Esittelyvideolla ohjelman ominaisuudet tuntuvat toimivilta ja innovatiivisilta. StaffPad vaatii vähintään Windows 8.1 -käyttiksen (muttei välttämättä Surface-tablettia) ja kirjoittamiseen räätälöidyn kynän. Ohjelman hinta on n. 70 euroa ja kynän hieman vähemmän. Kynän yhteensopivuus kannattaa varmistaa.

Muitakin tabletti- ja kännykkäohjelmia on jo runsaasti, mutta yllä esitellyn selainpohjaisen Noteflight-ohjelman lisäksi perinteisille tietokoneille tehdyistä nuotinkirjoitusohjelmista ei vielä ole saatavilla tablettiversioita Finalen ja Sibeliuksen sekä uudemman MuseScoren reader-versioita lukuunottamatta. Melko uusi Notion-ohjelma tarjoaa ilmeisesti yhteensopivat versiot Windowsiin ja Macintoshiin sekä iPadiin.

Varsinaiset ”täppäriohjelmat” ovat ominaisuuksiltaan vielä vaatimattomia - tai voisi sanoa vaativia - mutta niiden hintakaan ei ole kovin ”kaupallinen”. Suurin osa ohjelmista on ilmaisia tai muutaman euron hintaisia. Hyvä puoli näissä pioneeriohjelmissa on myös niiden joustavuus dokumenttien siirtämisessä jatkokäsittelyyn ”vanhanaikaiselle” tietokoneelle. Useat ohjelmat osaavat tallentaa vaikkapa matkalla syntyneet kiireiset nuottiluonnostelut pdf- tai midiformaattiin, joskus jopa xml-muotoon, jolloin niiden jatkotyöstäminen perinteisemmillä notaatio-ohjelmilla on mahdollista ja helppoakin.

• Applen iPhonelle ja iPadeille ohjelmoidut nuotturit tuntuvat ottaneen hyvän startin tablettiohjelmien professionaalisuutta mitattaessa. Finalelle ja Sibeliukselle on tarjolla tasokkaat reader-ohjelmat eli lukuversiot, SongBook (Finale) ja Avid Scorch (Sibelius). Ne osaavat myös soittaa nuottikuvan, kääntää sivua ja Avid Scorch jopa transponoida. Readerit eivät edes ole versiorajoitteisia vaan tunnistavat ohjelmien eri päivitysversioilla kirjoitetut nuottidokumentit ongelmitta. Avid Scorch osaa avata myös xml-tiedoston eli millä hyvänsä nuotinnusohjelmalla kirjoitetun nuotin, kunhan se on tallennettu xml-muotoisena.

Suosituimpia iPadin varsinaisia nuotinkirjoittajia (yleispätevän Noteflightin ohella) lienevät iComposer, iWriteMusic, iMusician ja Symphony Pro. Kaikilla on puolensa, mutta yhteistä on se, etteivät kirjoitusrutiinit ole vielä niin helppoja kuin tietokoneohjelmissa. Sormella koskettaminen on epätarkkaa verrattuna hiirellä operointiin, ja ohjelmista vain osa tarjoaa avuksi virtuaalista soittokoskettimistoa. Kaikki neljä ovat kuitenkin tutustumisen arvoisia, ja niiden kanssa on hauska ”pelata”. Lisäksi voit kirjoittaa "käsin" FastFinga ja NotateMe -ohjelmilla. FastFingalla kirjoitetun nuottikuvan voi lähettää eteenpäin kuvana tai pdf-tiedostona. NotateMe Now osaa muuntaa käsialasi standardeiksi nuoteiksi ja lähettää sen myös XML-formaatissa, jolloin nuotti voidaan avata muissakin nuottiohjelmissa ja jatkaa sen muokkaamista. Ohjelma on ladattavissa ilmaiseksi, mutta osa sen ominaisuuksista toimii vasta maksullisessa versiossa.

• Android-puhelimille ja täppäreille on
yllä esitellyn Noteflight-ohjelman lisäksi useitakin nuottiohjelmia, joskin ne ovat osin vielä innovaatiovaiheessa. Maestro-ohjelmalla voi luoda tiedostoja, mutta syntyneitä tuotoksia ei voi tuoda ”ulos”.  Prelude Composer tyytyy vielä yhden nuottiviivaston ”partituuriin”, joskin tarjoaa useampia playback -soundeja sekä kehittyneitä kosketuseleitä nuotteja muokattaessa. Edellisiin verrattuna Ensemble Composer on jo ammattimainen, ja sen tuotoksetkin voidaan siirtää eteenpäin joko midinä tai xml-tiedostona. Uudehko NotateMe Now osaa muuntaa käsialasi standardeiksi nuoteiksi ja lähettää sen myös XML-formaatissa, jolloin nuotti voidaan avata muissakin nuottiohjelmissa ja jatkaa sen muokkaamista. Ohjelma on ladattavissa ilmaiseksi, mutta osa sen ominaisuuksista toimii vasta maksullisessa versiossa.

• Windows-puhelimelle ja rt-tabletille haku löytää toistaiseksi vain yhden oman nuottiohjelman, Simple Song Creator. Se on nimensä mukaisesti pikku laulun tekemiseen tarkoitettu, myös laulutekstin kirjoittamiseen kykenevä ohjelma. Valmis laulu voidaan tuoda yhteiseen jakoon OneDriven kautta joko midi- tai xml-tiedostona. Myös Noteflight-ohjelma toimii erinomaisesti sekä Windows-tableteissa että joiltakin osin myös Windows Phone -puhelimissa.
Markkinoille viime vuosina ilmestyneet Windows-tabletit ja -hybridit, ”aidon” täys-windowsin sisältävän pc-koneen ja tabletin yhdistelmälaitteet, avaavat tablettikäytön mahdollisuuden periaatteessa kaikille windows-nuottiohjelmille. Ensimmäiset kokemukseni tästä ovat lupaavia. Kun tablet-hybridien muistitilat ovat rajattuja, lienee kätevintä tyytyä tablettikäytössä kuitenkin ohjelmien kevytversioihin. Yhteensopivuus täysversioiden suuntaan tuntuu toimivan ongelmitta ainakin Capella Starterista Capellaan, Finale PrintMusicista Finaleen (ja toisin päin Finalesta NotePadiin) sekä Sibelius First -ohjelmasta Sibeliukseen. Ks. myös ylempänä olevaa esittelyä StaffPad-ohjelmasta!

- palaa alkuun -