UUTISIA: Dorico päivittyi versioon 5 MuseScore päivittyi versioon 4 • Finale laski roimasti hintojaanEncore on tulossa taas markkinoilleCapella ja Capella Scan -ohjelmien versiot 9 ovat saaneet myös suomenkieliset päivitysversiot Sibelius ja Dorico julkaisivat iPad-versiot, Sibelius myös version iPhonelle Notion päivittyi versioon 6.5. NotePerformer saatavilla nyt Doricoon, Finaleen ja Sibeliukseen

Nuotinkirjoitusohjelmat
ovat melko pieni rypäs tietokonesoftan valtavilla markkinoilla. Nuotinnusohjelmistakin voi silti valita kymmenistä kelvokkaista juuri sen omaan käyttöön sopivimman – kun vain tietäisi, mikä se sitten olisi. Tällä sivulla on esillä kolmisenkymmentä erilaista nuotturia, joista muutama esitellään perusteellisemmin.

Milloin kannattaa päivittää?
Yllä olevista uutisista huomaat, että ohjelmia päivitetään, usein useinkin. Käyttäjän kannalta syitä päivittää on ainakin kolmenlaisia:
1) Ns. korjauspäivitykset kannattaa aina tehdä
2) Järjestelmäpäivitys voi vaatia ohjelmapäivitystä
3) Uudet ominaisuudet voivat olla hyvä syy päivittää

On hyvä muistaa, että myös ohjelmapäivitykset saattavat edellyttää käyttöjärjestelmäpäivityksiä toimiakseen optimaalisesti. Jos ohjelmasi nykyversiossa kaikki toimii etkä ole kaivannut uusia ominaisuuksia, voi maltti olla valttia. Moni päivittää vasta, kun uusi versio on ollut jo jonkin aikaa markkinoilla ja saanut ainakin ensimmäiset todennäköiset korjauspäivitykset. Jos olet haka hoksaamaan korjattavaa, ohjelmien koodaajat ovat toisaalta tyytyväisiä saamastaan palautteesta, jotta mahdolliset bugit saadaan pian putsattua. Korjauspäivitykset ovat yleensä maksuttomia kuten pienemmät ominaisuuspäivityksetkin. Kovin pitkää paussia ei kannata päivityksissäkään pitää, jos päivityksen hinta nousee portaittain. Voit aina myös kysyä neuvoa ohjelman markkinoijalta. Ja vaikket tykkäisi lukea pitkiä selontekoja, saatat saada tärkeän tiedon päivityksen tarpeellisuudesta tai hyödyllisyydestä vaivautumalla lukemaan infotekstin sen vaikutuksista ja ominaisuuksista. Joskus käyttöjärjestelmäpäivitys on kohtalokas ohjelman kannalta. Finalen kevytversio PrintMusic ja ilmainen reader-ohjelma NotePad eivät enää toimi Applen uusimmissa käyttöjärjestelmissä. Kyseiset ohjelmaversiot ovat edelleen saatavilla Windowsiin, mutta niillekään ei ole suunnitelmissa ominaisuuspäivityksiä. Ohjelmien jakelija MakeMusic on ilmoittanut keskittyvänsä lippulaivaansa Finaleen. PrintMusic-ohjelman käyttäjät voivat päivittää ohjelmansa edullisesti täys-Finaleen.

Tiesitkö, että ilmaiseksikin voi nuotintaa! Ilmaisohjelmista löydät tältä sivulta MuseScore, Sibelius First, NoteAbility, Lilypond ja MC Musiceditor -ohjelmien linkit. Myös kaupallisten ohjelmien kevytversiot ovat kullanarvoisia. Ne säästävät selvää rahaa ja myös vaadittavaa kovalevytilaa. Kun avaat sivun ylälaidan linkeistä Capella, Finale tai Sibelius -ohjelmien esittelyt, löydät tietoa myös niiden pikkusisarista Capella Start, Finale PrintMusic ja Sibelius First. Kesällä 2018 Sibelius First vaihtui ilmaisohjelman nimeksi, jota seuraavat maksulliset Sibelius ja Sibelius Ultimate.

Amerikkalainen Finale voi hyvinkin pitää itseään nuottureiden lippulaivana; sen pätevyys on laajalti tunnustettua. Jo vuodesta 1987 alalla porskuttanut Finale on saanut lähes vuosittain päivitysversion, joten kaikkiin niihin satsannut voi katsoa osallistuneensa merkittävästi nuotinnusteknologian kehittämiseen. Uusin versio, Finale 27, ilmestyi kesäkuussa 2021. Ohjelman täysversio on nyt saatavilla huomattavasti normaalihintaa edullisemmin. Finalesta on saatavilla myös kevytversio PrintMusic ja ilmainen reader-ohjelma NotePad, nämä kuitenkin vain Windows-versioina vuodesta 2018 alkaen. Finale 27:n ominaisuuksia voit tarkastella Finale-blogin sivuilta.

Sibelius on englantilaisten Finnin veljesten ohjelmoima. Monen mielestä Sibelius on Finalea ergonomisempi ja helpommin opittava. Sibelius on uudistanut versionumerointinsa, joka seuraa juoksevasti vuosilukuja ja päivityksiä. Kesällä 2018 myös ohjelmaversioiden ominaisuudet luokiteltiin uusiksi. Sibelius First on nyt uuden ilmaisversion nimi, ja täydellinen ohjelmaversio on Sibelius Ultimate. Näiden väliin jää entisillä First-version ominaisuuksilla varustettu Sibelius, ilman lisämääreitä. Lue lisää ohjelman tarkemmasta esittelystä!

Capella on saksalaisen Hartmut Ringin luomus, myös suomenkielisenä ilmestynyt, alkuaan Windows-ohjelma, jonka Mac-versio ilmestyi marraskuussa 2017. Capella eroaa edellisistä selvimmin siinä, että kun Finale ja Sibelius tarjoavat työpohjaksi tavallisesti kokonaista tyhjää viivastosivua, Capella rakentaa viivaston sitä mukaa, kuin sille kirjoitetaan nuotteja. Capellan parhaat ominaisuudet tulevatkin esiin juuri pienimuotoisissa nuotinnustarpeissa. Capellalla tehtyjä nuotteja on netissä jaossa runsain määrin, ja ohjelmasta on saatavilla myös ilmainen reader-versio, nyt myös iPhonelle ja iPadille sekä Android-puhelimille ja -tableteille. Capella on saanut rinnalleen myös hieman riisutun ja edullisemman Capella start -ohjelman sekä skannausohjelman Capella-scan, sekä Windows- että Mac-versioina.

Encore ja sen kevennetty versio MusicTime ovat pitkään olleet suosittu ja edullinen parivaljakko. Ohjelmat ovat viime aikoihin asti olleet myynnissä versionumeroin 5.0.7 (Mac) ja 5.0.4 (Windows). Kesäkuussa 2022 Sonic Scores osti Passportin tuotteet ja tavaramerkin ja on ilmoittanut valmistelevansa Encoren version 6 julkaisua sekä Mac- että Windows-ympäristöön. Mukana tiimissä on Encoren alkuperäinen kehittäjä Don Williams.

Vain Macintoshille kirjoitettu NoteWriter-ohjelma on tässä esitellyistä "alkeellisin", ns. piirto-ohjelmatyyppinen, mutta niinpä sillä voisikin sitten tehdä melkein mitä tahansa. NoteWriterin muokkausmahdollisuudet ovat kuitenkin vaatimattomat. Se on ennen kaikkea puhtaaksikirjoitusväline silloin, kun lopputuloksen hahmo on jo tarkkaan tiedossa. Valitettavasti NoteWriterin kehittely on loppunut niin, että se toimii ainoastaan Macin käyttöjärjestelmä 9:ssä ja siitä alaspäin, ei siis enää kympissä eikä Intel-macissä. NoteWriterin kehittäjä, kanadalainen Keith Hamel, on kuitenkin luonut uuden NoteAbilityPro -ohjelman (vain Mac), johon kannattaa tutustua. NoteAbilityPro osaa avata myös NoteWriter-dokumentit, joten myös ”vanha kunnon” NoteWriter saa tällä keinoin uutta elinkaarta, kun sillä tehtyjä tiedostoja voi muokata ja tulostaa NoteAbilityn kautta. NoteAbility on nykyisin ilmainen freeware-ohjelma.

Onko oma ohjelmasi jokin muu kuin yllä mainitut? Jos haluat jakaa löytösi muiden kanssa, voit laittaa esim. nuotinnusohjemasi linkin sähköpostini kautta yhteiseen jakoon ja kertoa kokemuksistasi [ juhani.haapasalo at (@) gmail.com ]. Tai kiinnostaako sinua nuotinnusmahdollisuus tabletilla tai jopa puhelimella? Lue siis eteenpäin!

Mikko Sorri, vaikka onkin Finalen käyttäjä, kannustaa tutustumaan aivan ilmaiseen MuseScore-ohjelmaan. Joulukuussa 2022 versioon 4 päivittynyt MuseScore on ominaisuuksiltaan jo ammattilaisohjelma ja toimii yhtä lailla Windows-, MacOS- ja Linux-järjestelmissä. MuseScore osaa avata myös xml-muotoon tallennettuja nuottitiedostoja ja vastaavasti tallentaa xml-formaattiin, jolloin sillä tehdyn nuotin voi avata vaikkapa Finalessa tai Sibeliuksessa. MuseScore avaa myös Capella-tiedostot. Ja yllätys, yllätys: ohjelma on myös suomennettu. Uusille käyttäjille erityisen hyödyllinen on suomenkielisenäkin toimiva perusominaisuuksien pikaesittely, joka voidaan haluttaessa kytkeä päälle ja pois.

MuseScore on saatavilla myös iOS- (iPad-, iPod- ja iPhone) sekä Android-laitteille reader-tyyppisenä ohjelmana, jolla vaikkapa kuorostemmojen opiskelu ja transponointi käyvät kätevästi. Tästä avaat jh:n tiivistetyn ohjepaperin MuseScoren käyttöön. Sen voit myös tulostaa omaan käyttöösi. Ohjelmasta avaat lisätietoa myös sivun yläpalkin painikkeesta.

• MuseScoren lailla 2000-luvun "uusiin" ohjelmiin kuuluu Notion, jonka ensi versio ilmestyi vuonna 2005. Notion on alusta asti tähdännyt laaja-alaiseen usean alustan kombinaatioon ja toimii paitsi Windowsissa ja Macissä myös iOS:ssa eli iPadissä, iPhonessa ja iPodissa. Notionin jakelija PreSonus ilmoitti päivityksestä versioon 6.5 tammikuussa 2019. Tabletilla kätevästi matkallakin kirjoitetut nuotit on Notionista helppo tuoda xml-tiedostona myös isomman näytön tietokoneelle niin tarvitessa. Lue tästä lisää. Nettijulkaisu TopTenReviews rankkasi vuonna 2018 parhaat nuotinkirjoitusohjelmat näin: paras -> Notion, paras hinta-laatusuhde -> MuseScore, helpoin käyttää -> Sibelius.

• Edellä olevat kuten jäljempänäkin esiteltävät ohjelmat ovat useimmiten Microsoftin tai Applen käyttöjärjestelmiin ohjelmoituja, joskus myös käyttöjärjestelmistä riippumattomia. Sami Sulva on löytänyt myös Linux-pohjaisen ohjelman nimeltä Rosegarden. Ohjelma on käännetty myös suomeksi. Sen asentaminen vaatii hieman vaivaa, koska Linux-pohjia on erilaisia. Mutta jos olet Linux-käyttäjä, kannattaa tutustua!

Aale Lindgren käyttää mm. Music Publisher -ohjelmaa (jonka jakelu näyttää valitettavasti loppuneen) ja suosittelee perehtymään myös saksalaiseen Obtiv Octava -ohjelmaan (vain Windows), joka on kätevä orkesteristemmojen kirjoittamiseen, sekä ilmaiseen MC Musiceditor -ohjelmaan. MC Musiceditor perustuu nk. abc-tekstinotaatiolle. Periaatteessa tekstinotaatio on laite- ja järjestelmäriippumatonta. MC Musiceditorin käyttöliittymä on rakennettu Windowsille. Siinä nuotit kirjoitetaan kirjaimin omassa ikkunassaan (joko näppäimistöltä tai hiirivalintoja avuksi käyttäen), ja nuottikuva valmistuu reaaliaikaisesti toiseen ikkunaan, samalla kun koodi on koko ajan esillä ja muokattavissa. Idealtaan samanlainen ohjelma on Lilypond. Se vaatii tietoteknistä kokemusta edellistä ohjelmaa enemmän mutta toimii samalla kaikissa käyttöjärjestelmissä. Lilypondin käyttöä voi helpottaa Frescobaldi tai Denemo -ohjelmien yhteistyöllä. Jos avaat tavallisimpien nuotinnusohjelmien koodia xml-tekstitiedostona, huomaat niidenkin juurten olevan tekstipohjaisessa logiikassa, jonka päälle on rakennettu graafinen käyttöliittymä.

Aale kertoi myös internetistä löytyvästä ja verkossa toimivasta Noteflight-ohjelmasta. Ohjelma on muutamassa vuodessa kerännyt yli kolmemiljoonaisen rekisteröidyn käyttäjäkunnan ympäri maailmaa.
Noteflight on
lupaava avaus laite- ja käyttöjärjestelmäriippumattomaan suuntaan: et tarvitse itse ohjelmaa, vaan vain verkkoyhteyden ja nettiselaimen. Noteflight toimii kaikissa yleisimmissä käyttöjärjestelmissä kuten Windowsissa, MacOS:ssa, iOS:ssa ja Linuxissa sekä myös Android-laitteissa ja Chromebook-läppäreissä, ja mikä parasta, myös ristiin. Nuotti operoidaan verkossa täysin online ja talletetaan Noteflightin omassa kotikansiossa. Sieltä se saadaan haluttaessa myös välittömään jakeluun esimerkiksi pdf-tallenteena. Noteflight osaa myös lukea ja tallentaa XML-muotoisia nuottitiedostoja. Näin se voi ottaa vastaan monella muulla nuotinnusohjelmalla tehdyn dokumentin, ja vastaavasti Noteflightista viety XML-dokumentti avautuu muissa nuottiohjelmissa kuten Finale ja Sibelius.

Noteflight Premium on maksullinen ohjelma, mutta ainakin aiemmin Noteflight-ohjelmaan kirjautumalla on saanut luoda 10 nuottitiedostoa korvauksetta. Ohjelma on nopea ja varmatoiminen ja kykenee varauksin myös tahtilajittomaan ja nuottivarrettomaan notaatioon. Voit tutustua ohjelmalla tehtyihin nuottiesimerkkeihin tästä.

Jorma Matinniemi antaa vihjeen käydä Anvilstudion kotisivulla. Sieltä on imuroitavissa midi-tiedostoja tekevä ilmaisohjelma, josta Jorma toteaa, että "sillä voi tehdä moniraitaisia (käytännössä Encorella avattaessa moniviivastoisia) biisejä joko ohjelman pianokoskettimilla hiiren avulla tai soitettaessa muulla midisoittimella piuhan kautta. Hyvänä puolena on, että ei maksa mitään, päivittyy ilmaiseksi ja se, että lyömäsoittimet kirjoitetaan tabulatuuriperiaatteella, mikä on nopeaa ja kätevää".

Päivi Ovaskainen on löytänyt NoteWorthy Composer -ohjelmasta oivan apuneuvon kuorostemman opetteluun. NWC:n avulla nuotit on helppo kirjoittaa tai tuoda miditiedostona ohjelmaan, jonka voi sitten laittaa soittamaan omaa stemmaa tai muitakin ääniä ja laulaa mukana. NoteWorthy Composer on edullinen Windows-ohjelma, hinta netistä ostettuna 49 dollaria (USD) eli noin 45 euroa.

Eino Uikkanen käyttää Myriad Harmony Assistant -ohjelmaa kuoron stemmojen harjoitteluun sekä yksinlaulun tukena. Tästä sekä Einon kokemuksen mukaan parhaasta hänen testaamastaan nuottiskannausohjelmasta SharpEye2 löydät asiantuntevat ja persoonalliset kommentit Eino Uikkasen ylläpitämältä sivulta Music Notation Software.

• Uusimpiin markkinoille tulleisiin ohjelmiin kuuluu Dorico. Se on ”raskaan sarjan” ammattilaisohjelma, joka rinnastuu mm. Sibeliukseen ja Finaleen. Ohjelmasta on juuri ilmestynyt versio 5, ja Dorigosta on saatavilla myös ilmainen Dorico SE -versio. Sibeliuksen tavoin myös Dorico on julkaissut version iPad-tabletille. Perusversio on maksuton, mutta Doricon lisenssin omistavalle ominaisuuksia on huomattavasti enemmän.


• Oletko kaivannut nuotinkirjoitusmahdollisuutta myös kännykkään tai tablettiin?
Hanna Koskinen vinkkasi Windows Surface-tableteille ja nykyisin myös Applen iPad-tableteille räätälöidystä ohjelmasta nimeltä StaffPad. Se muuntaa kynällä käsin kirjoitetun nuottikuvan digitaaliseksi. Esittelyvideolla ohjelman ominaisuudet tuntuvat toimivilta ja innovatiivisilta jos kohta edellyttävät ohjelman tunnistaman käsialan opettelua. StaffPad vaatii kosketusnäytölle kirjoittamiseen räätälöidyn kynän. Ohjelman hinta on n. 90 eurosta (Surface) sataseen (iPad). Kynän yhteensopivuus kannattaa varmistaa.

• Applen käyttöjärjestelmille tabletti- ja kännykkäohjelmia on jo runsaasti. Myös yllä esitellyn selainpohjaisen Noteflight-ohjelman lisäksi perinteisille tietokoneille tehdyistä nuotinkirjoitusohjelmista on saatavilla tablettiversioita. Notion-ohjelma tarjoaa yhteensopivat versiot Windowsiin ja Macintoshiin sekä iPadiin ja jopa iPhoneen ja iPodiin, Sibelius iPadiin ja iPhoneen ja Dorico iPadiin. Ne toimivat myös reader-tyyppisinä kuten MuseScoren ja Capellan reader-versiot. Sibeliuksen ja Doricon tablettiversiot ovat ilmaisia, mutta lisäosista joutuu maksamaan, ellei omista ohjelman lisenssiä. Notionin tablettiversio on edullinen, alle 20 euron, eikä yhteensopivuudesta ohjelman työpöytäversioon koidu lisäkuluja. Notion toimii pienin rajoituksin myös iPhonessa (kuten Sibelius) ja iPodissa, ja ohjelma osaa synkronoida tiedostot iPadin ja iPhonen välillä. Vaikka muutaman tuuman näytöllä operoiminen ei ehkä ole niin houkuttavaa, dokumentin selaaminen myös puhelimessa avaa moniakin mahdollisuuksia. Kurkkaa tästä jh:n vinkit Notionin käyttöön.

MuseScoren ja Capellan reader-versiot osaavat myös soittaa nuottikuvan, valita halutun stemman, kääntää sivua ja MuseScore jopa transponoida. Capella puolestaan osaa avata myös xml-tiedoston eli millä hyvänsä nuotinnusohjelmalla kirjoitetun nuotin, kunhan se on tallennettu xml-muotoisena.

Alun alkaenkin iPadille ohjelmoituja nuotttureita ovat mm. iWriteMusic ja Symphony Pro. Niillä on puolensa, joskaan kirjoitusrutiinit eivät tabletilla ehkä ole vielä niin käteviä kuin tietokoneohjelmissa. Toisaalta Symphony Pro:n uusimmissa versioissa (5 ja 6) on mahdollista käyttää myös kosketuskynää. ”Käsinkin” voi kirjoittaa mm. FastFinga ja NotateMe -ohjelmilla, jotka toimivat myös puhelimessa. FastFingalla kirjoitetun nuottikuvan voi lähettää eteenpäin kuvana tai pdf-tiedostona. NotateMe on varsinainen nuotinnusohjelma ja se osaa muuntaa käsialasi standardeiksi nuoteiksi ja lähettää sen myös XML-formaatissa, jolloin nuotti voidaan avata muissakin nuottiohjelmissa ja jatkaa sen muokkaamista. Ohjelma on ladattavissa ilmaiseksi, mutta osa sen ominaisuuksista (kuten jopa skannaus PhotoScore-liitännäisen kanssa) toimii vasta maksullisessa versiossa.

• Android-puhelimille ja tableteille on
yllä esitellyn, verkossa toimivan Noteflight-ohjelman sekä edellä mainitun Symphony Pron lisäksi lisäksi useitakin nuottiohjelmia, keskenään hyvin erilaisia kuten Maestro, Ensemble Composer, Crescendo ja Notation Pad, jotka soveltuvat erityisesti pienimuotoisten muistiinpanojen tekemiseen. NotateMe osaa muuntaa käsialasi standardeiksi nuoteiksi ja lähettää sen myös XML-formaatissa, jolloin nuotti voidaan avata muissakin nuottiohjelmissa ja jatkaa sen muokkaamista. Useimmat ohjelmista ovat ladattavissa ilmaiseksi, mutta osa niiden ominaisuuksista (tai mainosten poisto) toimii vasta maksullisessa versiossa. Edellä esitellyn MuseScoren (Mac ja Windows) reader-ohjelma MuseScore on monikäyttöinen myös Android-tabletin ja -puhelimen lukuohjelmana. Myös Capella-ohjelmasta on saatavilla reader-versio Android-laitteille.

- palaa alkuun -