Sibelius-nuottiohjelman käynnistäminen kajauttaa, versiosta riippuen, ilmoille katkelman Jean Sibeliuksen sinfoniaa Osmo Vänskän johtaman Sinfonia Lahden soittamana. Ohjelman tunnusväritkin ovat niin suomalaiset, että on pakko uskoa sen suunnittelijoilla, brittiläisillä Finnin veljeksillä, olevan todellisia Suomi-sympatioita. Tätä nykyä Sibeliusta jakaa alan kansainvälisiin firmoihin kuuluva Avid.

Sibelius on saanut jo vankan jalansijan suomalaisten nuotinkirjoittajien sydämessä. Ohjelma on sekä Windows että Mac-ystävällinen tiedostojen yhteensopivuutta myöten. Kumpikin ohjelma lukee ja tallentaa myös xml-formaattiin, mikä mahdollistaa tiedostojen siirron jopa ohjelmasta toiseen. Sibeliuksen ja Finalen kova kilpailu johtavasta markkina-asemasta on koitunut sekä ohjelmien että niiden käyttäjien hyväksi.

Sibeliuksen versionumerointi on muuttunut keväällä 2018. Numerointi seuraa nyt vuosilukuja, ja desimaali ilmaisee päivityskuukauden. Ohjelma on myös jakautunut kolmeen eri formaattiin: Uusi ilmaisversio on saanut nimen Sibelius First. Entinen First on nykyisin pelkkä Sibelius, ja täydellinen ohjelmaversio Sibelius Ultimate.

Pikakokeilun mukaan jo ilmainen Sibelius First pystyy auttavaan nuotintamiseen ja ennen kaikkea se toimii reader-ohjelmana ja avaa kaikkien versioiden tiedostot sallien jopa tietyt muokkaustoimet. Uusi lisämääreetön Sibelius vastaa ominaisuuksiltaan entistä First-versiota. Sillä pystyy jo kirjoittamaan vaihtuvia tahtilajeja sekä varrettomia nuotteja. Vaativiin muokkaustoimiin on kuitenkin riittävästi ominaisuuksia vasta Ultimate-versiossa, siis entisessä Sibeliuksen täysversiossa.

Sibelius-dokumentit voidaan avata myös iPad-tabletissa ilmaisella Avid Scorch -ohjelmalla. iPad muuntuu näin vaikkapa nuottikirjaksi, ja nuottikuva saadaan myös soimaan ja haluttaessa tulostumaan. Erityisen kätevä on myös sävellajin transponointitoiminto.

Myös Avid Scorch -tablettiohjelma osaa emo-ohjelman tapaan avata jopa xml-tiedostoja. Millä hyvänsä nuotinnusohjelmalla tuotetun dokumentin saa siis avatuksi Avid Scorch -ohjelmassa, kun se on tallennettu xml-muotoon.