Sibelius-nuottiohjelman käynnistäminen kajauttaa, versiosta riippuen, ilmoille katkelman Jean Sibeliuksen sinfoniaa Osmo Vänskän johtaman Sinfonia Lahden soittamana. Ohjelman tunnusväritkin ovat niin suomalaiset, että on pakko uskoa sen suunnittelijoilla, brittiläisillä Finnin veljeksillä, olevan todellisia Suomi-sympatioita. Tätä nykyä Sibeliusta jakaa alan kansainvälisiin firmoihin kuuluva Avid.

Sibelius on saanut jo vankan jalansijan suomalaisten nuotinkirjoittajien sydämessä. Ohjelma on sekä Windows että Mac-ystävällinen tiedostojen yhteensopivuutta myöten. Sitä paitsi ohjelma lukee ja tallentaa myös xml-formaattiin, mikä mahdollistaa tiedostojen siirron jopa ohjelmasta toiseen. Sibeliuksen ja Finalen kova kilpailu johtavasta markkina-asemasta on koitunut sekä ohjelmien että niiden käyttäjien hyväksi.

Sibeliuksen versionumerointi on muuttunut keväällä 2018. Numerointi seuraa nyt vuosilukuja, ja desimaali ilmaisee päivityskuukauden. Ohjelma on jakautunut kolmeen eri formaattiin: Uusi ilmaisversio on saanut nimen Sibelius First. Entinen First on nykyisin Sibelius Artist, ja täydellinen ohjelmaversio Sibelius Ultimate. Vuonna 2021 Avid julkaisi myös versiot iPadille ja iPhonelle, jotka ovat perusmuodossaan ilmaisia ja toimivat paitsi reader-versiona, myös rajoitetusti itsenäisinä. Aikaisempi Avid Scorch -ohjelma, joka toimi Sibeliuksen reader-ohjelmana iPadissa, näyttää samalla jääneen pois AppleStoren tarjonnasta, enkä ole viime aikoina saanut sitä toimimaan. Avid on lyhyesti tiedottanut tästä, ja uusi ilmainen Sibelius for iPad / iPhone näyttää korvaavan aika hyvin aiemman Scorch-ohjelman toiminnot.

Pikakokeilun mukaan jo ilmainen Sibelius First pystyy auttavaan nuotintamiseen ja sekin toimii reader-ohjelmana ja avaa kaikkien versioiden tiedostot sallien jopa tietyt muokkaustoimet. Sibelius Artist vastaa ominaisuuksiltaan entistä First-versiota. Sillä pystyy jo kirjoittamaan vaihtuvia tahtilajeja sekä varrettomia nuotteja. Vaativiin muokkaustoimiin on kuitenkin riittävästi ominaisuuksia vasta Ultimate-versiossa, siis entisessä Sibeliuksen täysversiossa. Sibeliuksen hinnoittelussa Avid pyrkii vahvasti kohti vuosittaista laskutusta. Tiettävästi ohjelman voi edelleen ostaa myös kertasummalla, mutta tällöin päivitysten saaminen saattaa olla rajoitettua. Suosittelen varmistamaan ja vertailemaan eri mahdollisuuksia ohjelman maahantuojan, Soitin Laineen asiantuntijain kautta.

Sibeliuksen ääniresursseja voidaan laajentaa NotePerformer-ohjelmalla. Se tuo tasokkaat soundit niin orkesteriin kuin soolosoittimiin, ja myös sen lauluäänisämpläykset kuulostavat nautittavilta.