Capella on saksalaisen Hartmut Ringin ohjelmoima Windows-nuotturi, jonka Mac-versio ilmestyi marraskuussa 2017. Capella päivittyi marraskuussa -21 versioon 9. Capella on ainoa suomenkielisenäkin julkaistu kaupallinen nuotinnusohjelma. Demoon voi tutustua joko suomenkielisenä, saksankielisenä (www.capella.de) tai englanninkielisenä (www.capella.com/us/). Linkeistä löydät myös ilmaisen Capella Readerin, joka osaa avata ja tulostaa Capellalla tehdyn dokumentin. Reader-versio on saatavilla myös iOS- ja Android-laitteille. Capellan täysversion ohella on ilmestynyt myös Capella Start. Se on saatavilla saksan- tai englanninkielisenä. Start-version ominaisuuksia on karsittu täysversioon verrattuna, mutta kaikki keskeiset notaatiotekniikat, jopa tahtilajittomuus ja poikkeavat tai varrettomatkin nuotinpäät, onnistuvat myös Capella Start -ohjelmalla. Capellaan on liitettävissä myös nuottien skannausohjelma.

Myös Capella Scan -ohjelman versio 9 on saatavilla sekä Windows- että Mac-versiona. Versioon 9 on syyskuussa -22 ilmestynyt päivitys. Samalla Capella Scanin version 7 tuki on päättymässä, joten nyt voi olla otollinen hetki päivittää. Suomenkieliset päivitystilaukset voidaan tehdä osoitteessa https://www.mrone.fi/tilaukset.html

Capellan voi huoletta asentaa myös kannettavaan tietokoneeseen, sillä sen näppäinkomennot pärjäävät ilman laajemman näppäimistön laskinosan käyttöä. Capellan vaatima muistitila on pieni, ja ohjelma pyörii jouheasti vähäisemmilläkin tehoilla. 

Netistä löydät paljon Capellaan liittyvää aineistoa. Capellan saksalaisella kotisivulla on tuhansittain nuottidokumentteja osoitteessa http://www.capella.de/Partitursammlung.cfm ja esimerkiksi suurin osa J.S. Bachin teoksista on saatavilla Tobis Notenarchiv -sivustolla. Capella-tiedostot avautuvat myös ilmaisella MuseScore-ohjelmalla (Mac, Windows, Linux), jolloin voit tallentaa niitä myös xml-muotoisina ja viedä edelleen kaikkiin xml-tiedostoja lukeviin nuotinnusohjelmiin.Avaa tästä lisätietoa ja harjoitustehtäviä!