Capella on saksalaisen Hartmut Ringin ohjelmoima Windows-nuotturi, jonka Mac-versio (ohjelmaversio 8) ilmestyi marraskuussa 2017. Tällä hetkellä Capella on ainoa suomenkielisenäkin julkaistu kaupallinen nuotinnusohjelma. Demoon voi tutustua joko suomenkielisenä tai saksan- / englanninkielisenä osoitteessa www.capella.de. Täältä löydät myös ilmaisen Capella Readerin, joka osaa avata ja tulostaa Capellalla tehdyn dokumentin. Reader-versio on saatavilla myös iOS- ja Android-laitteille. Capellan täysversion ohella on ilmestynyt myös Capella Start (vain Windows). Sen voi ostaa verkosta saksan- tai englanninkielisenä. Start-version ominaisuuksia on karsittu täysversioon verrattuna, mutta kaikki keskeiset notaatiotekniikat, jopa tahtilajittomuus ja poikkeavat tai varrettomatkin nuotinpäät, onnistuvat myös Capella Start -ohjelmalla. Capellaan on liitettävissä myös nuottien skannausohjelma Capella Scan.

Capellan voi huoletta asentaa myös kannettavaan tietokoneeseen, sillä sen näppäinkomennot pärjäävät ilman laajemman näppäimistön laskinosan käyttöä. Capellan vaatima muistitila on pieni, ja ohjelma pyörii jouheasti vähäisemmilläkin tehoilla. 

Netistä löydät paljon Capellaan liittyvää aineistoa. Capellan saksalaisella kotisivulla on tuhansittain nuottidokumentteja, osin maksullisia tai rekisteröitymistä vaativia, osoitteessa http://www.capella.de/Partitursammlung.cfm  Capella-tiedostot avautuvat myös ilmaisella MuseScore-ohjelmalla (Mac, Windows, Linux).Avaa tästä lisätietoa ja harjoitustehtäviä!