HARJOITUSTEHTÄVÄ 3

Seuraava kuorolaulukatkelma on peräisin Piae Cantiones -kokoelmasta. Sama harjoitus on mukana myös Finalen ja Sibeliuksen esittelyssä, joten voit verrata ohjelmien toimintoja keskenään.

1) Ensin on luotava kahden viivaston systeemi:
    - Avaa ohjelma ja valitse TIEDOSTO-valikosta UUSI ja luo pohja Partituuriavustajassa tai käytä mallitiedostoa. Malleista löydät suoraan kuoropohjan SATB kahdelle viivastolle jaettuna. Siinä ylemmälle viivastolle on varattu itsenäinen alue sekä sopraanolle että altolle, alemmalle taas tenorille ja bassolle.

2) Poista 4/4-merkintä molemmilta viivaston äänialoilta, jotta säännönmukaisista tahtiviivoista päästään eroon. Määrittele sävellajiksi g-molli ja tahtilajiksi EI TAHTILAJIA.  Katso, että ruksattuna ovat myös valinta KAIKKI SYSTEEMIN STEMMAT. Etumerkkien jälkeen tulisi seurata alla breve -merkintä, mutta tehdään se vasta lopuksi.

3) Kun samalle viivastolle halutaan kaksi itsenäistä ääntä, ne tehdään yksi kerrallaan:
    - Valitussa työpohjassa äänten itsenäisyys oli jo määritelty. (Muussa tapauksessa uusi stemma lisätään LISÄÄ-valikon valintaikkunasta STEMMA.)
    - Kirjoita äänet vuorollaan valitsemalla ensin hiirellä tai nuolinäppäimellä oikea ääniala.
    - Koska Capella mieltää kaiken nyt kirjoitetun samaan tahtiin kuuluvaksi, se ei automaattisesti lisää ylennysmerkkiä sopraanon viimeiseen fis-säveleen eikä alton f-säveleen. Aiemmissa ohjelmaversioissa (ja myös Capella Start-ohjelmassa) ns. pakotettu muunnemerkki lisätään valitsemalla kyseinen nuotti ja klikkaamalla pakotetun muunnemerkin painiketta (#b!). Capellan versiossa 8 merkki voidaan lisätä MUOTOILE-valikon NUOTIT/TAUOT-valintaikkunan taulusta NUOTINPÄÄT tai myös MUOTOILE / PIKAMUOTOILU / ETUMERKIT / PAKOTETTU ETUMERKKI tai nopeimmin näppäinkomennolla VAIHTO+KOMENTO+V. Merkki voidaan lisätä myös graafisena elementtinä (painike PIIRROSOBJEKTI / MUSIIKKIMERKIT / ETUMERKIT).
    - Capellan laskema nuottivälistys on sangen kelvollinen. Jos haluat pidentää ensimmäisten, pisteellisten sävelten eroa seuraaviin, voit lisätä väliin loiton (ks. tästä lisää hakusanasta LOITTO). Riittää että loitto lisätään yhteen kudoksen stemmoista. Muut äänet seuraavat sen mukana automaattisesti. Yllä olevan esimerkin loitoksi on valittu 32-osatauko, joka on lisäksi pienennetty. Jos haluat, voit loiton sijaan myös siirtää ensimmäisiä nuotteja vasemmalle viemällä kursorin vuorollaan kunkin eteen, painamalla J-kirjainta ja käyttämällä vasemmalle osoittavaa navigointinuolta. Jätä kuitenkin tila myöhemmin graafisesti lisättävälle tahtilajimerkinnälle!

4) Kirjoitetaan laulettava teksti:
    - Todennäköisesti viivastot ovat nyt turhan lähellä toisiaan ja nuottivarret miltei törmäilevät. Viivastojen etäisyyttä voit säätää mm. näin:
        - Klikkaa alemmalla viivastolla tenorin äänialassa.
        - Valitse MUOTOILE-valikon NUOTTIVIIVASTO tai näppäile VAIHTO + Ctrl + Z (versiossa 8 VAIHTO + Ctrl + H).
        - Merkitse viivaston etäisyyttä ylöspäin osoittavaan sarakkeeseen jokin positiivinen kokonaisluku, esim. 4, ja valitse OK.
    - Klikkaa sitten hiirellä viivaston alussa alton äänialassa ja valitse laulutekstin työkalu L tai näppäile Ctrl + L ja kirjoita teksti. Muista tavuviivat!
    - Huomaat tekstin osuvan liian ylös. Säädä tekstin etäisyys viivastosta harjoitustehtävässä 1 olleen ohjeen mukaisesti. Voit myös ennakoida tekstin sijoittumisen haluamaasi kohtaan valitsemalla ennen sen kirjoittamista nuolen alaspäin, kerran tai pari.
    - Jos haluat harjoitella, kirjoita sama teksti myös sopraanolle viivaston yläpuolelle ja bassolle sen alle. Sopraanon tekstin etäisyys merkitään nyt miinusmerkkiseksi, esim. -8. Muista myös valita oikea ääniala ennen tekstityökalun valintaa! Voidaksesi vaihtaa tekstin äänialaa, poistu ensin L-työkalusta joko klikkaamalla sen symbolia uudelleen tai näppäämällä Ctrl + L tai ESC.

5) Lisätään vielä viivastojen alkuun alle breve -tahtilajiosoitus. Koska se osoittaa vain tahtiyksikön eikä tahdin mittaa, se tehdään graafisena elementtinä:
    - Klikkaa viivaston alussa, valitse nuottimerkistön symboli S ja sieltä oikea merkki sekä siirrä se oikeaan paikkaan. Voit joko toistaa menettelyn tai myös kopioida äskeisen merkin toiselle viivastolle valitsemalla Ctrl+C, klikkaamalla sijoitusviivastolla ja valitsemalla Ctrl+V.
Versiossa 8 menettely on seuraava:
    - Vie kursori viivaston alkuun ensimmäisen nuotin vasemmalle puolelle.
    -Valitse PIIRROSOBJEKTI-painikkeen taulu MUSIIKKIMERKIT ja edelleen AVAIMET.
    - Klikkaa alla breve -merkin symbolia (C poikkiviivoin) ja hienosäädä merkin paikka hiirellä vetämällä.

Voit tehdä lisäharjoituksia valitsemastasi aineistosta.