Kuudennet Hugo Lepnurm -musiikkipäivät pidettiin Viron Juurussa

Juurun kauniissa kirkonkylässä kokoontui
1.-2.10.2010 joukko pappeja ja kanttoreita viettämään prof. Hugo Lepnurmin muistoa vaalivan yhdistyksen järjestämiä musiikkipäiviä ja keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. Kokoontumisen keskus oli Juurun kirkko, joka ympäristöineen tarjosi kauniin syksyiset puitteet tapahtumalle.


Tänä vuonna päivien ohjelmassa satsattiin erityisesti nuoriin. Heti alkajaisiksi saatiin vieraita Juurun lukiosta, ja illan messussa oli mukana taitavia nuoria musikantteja Juurusta ja Kohilasta.

Alla olevissa videoleikkeissä Elke Unt laulatti nuoria sekä ”arvokkaasti” virsikirjan mukaan ja myös kuin kansanveisaaja, joka toi lauluun ja sävelmiin oman persoonallisen ilmeensä.

xx
Kristel Aer soitti Bachia. Sen jälkeen jokainen halusi päästä urkuparvelle. Olipa suorastaan jouluinen tunnelma!
xx


Päivän teemakeskusteluun ”Traditio ja aikamme haasteet” kokoonnuttiin Mahtran Rahvakoolin kodikkaisiin tiloihin.
Keskustelua johti ja johdatteli Viljandin Jaanin seurakunnan pappi Marko Tiitus (pöydän ääressä oikealla). Hänestä vasemmalle Tiit Salumäe, Illimar Toomet, Elke Unt, Kristel Aer ja Toomas Mäeväli (selin). ”Ulkomaista” väriä keskusteluun toivat Tallinnan ruotsalaisen ja saksalaisen seurakunnan papit Patrik Göransson ja Matthias Burghardt sekä Juhani Haapasalo Suomesta.Illan messuun kutsui nuorten laulu ja soitto. Messussa musisoivat Mahtran kylän kantelepojat Helle Andersonin johdolla ja Kohilan musiikkikoulun lapset Heli Kendran johdolla. Tässä äänileike nuorten raikkaasta musisoinnista! Nokkahuilujen kulkuefanfaaria seuraa Vormsista talletettu kansankoraali Issand, keda taevas seal kiidab ingli laulu hääl (Herra, jota taivaassa kiittää enkelten laulun ääni).


Kuva oik. Jaan Kadarik. Mikkelinpäivän messun nuoret, taitavat muusikot olivat Juurusta ja Kohilasta.


Lepnurm-päivät päättyivät urkukonserttiin, jossa Juurun kirkon historiallisia urkuja soittivat Kristel Aer, Elke Unt, Kersti Petermann ja Juhani Haapasalo. Konsertin teemana oli ”Koraal ja fantaasia”. Sen voisi suomentaa vaikkapa ”Mielikuvituksekas koraali”. Kersti Petermann loihti rikkaiden yksityiskohtien höystämän laajakaarisen kokonaisuuden Georg Böhmin variaatioista Freu' dich ser, o meine Seele. Elke Unt haastoi seurakunnan mukaan
J. G. Waltherin partitaan Jesu, meine Freude. Kristel Aerin tulkinta Rudolf Tobiaksen iltavirsifantasiasta Nun ruhen alle Wälder toi kuuluville Juurun urkujen hienoimmat huiluvärit. Juhani Haapasalon tuomisina oli kolme suomalaista kansankoraalia.

Kiitokset kaikille Juurun päivien järjestäjille!
jh 2010