Adventin juhlakantaatti Kommst du, kommst du, Licht der Heiden (BuxWV 66) on itselleni läheinen, koska se osaltaan johdatti tarttumaan suomentamisen toimeen. Sain kantaatin partituurin lahjaksi Musiikki Fazerin nuottiosaston hoitajalta Raija Jalavalta, joka oli sen tuonut Frankfurtin musiikkimessujen tuliaisina. Kuukausien kypsyttelyn ja hiomisen ja käännösperiaatteiden vähittäisen omaksumisen myötä Ernst Christoph Homburgin viisisäkeistöisen runon suomennos valmistui ja teos esitettiin ensi kertaa Järvenpään seurakunnan adventtijumalanpalveluksessa.

Juhlan arvon mukaisesti instrumenttien kokoonpano käsittää nyt viulujen lisäksi myös altot, mutta mahdotonta ei ole tulla toimeen vain kahdella viulullakin, jolloin tosin alkusoitto on lyhennettävä ensimmäiseen taitteeseensa. Kuoron (tai yhtyeen) kokoonpano on merkitty kahdelle sopraanolle ja bassolle, mutta oikeastaan se on SAB ja siten sopiva tyypilliselle kolmiääniselle sekakuorolle. Miehitys voi vaihdella kokonaan solistisesta kokonaan kuoromaiseen tai niin, että keskimmäiset säkeistöt 3–4 tai kaikki 1–4 ovat solistisia eli tässä tapauksessa vähintään kahden laulajan säkeistöjä ja päätös on tutti. Kun E. C. Homburgin runon sisältö on hyvin lähellä adventtivirttä 9, olemme toteuttaneet kantaatin myös seurakunnan kanssa seuraavasti:

        -alkusoitto ja kuoron 1. säkeistö ritornelloineen
        -seurakunta virren 9  1. säkeistö
        -kantaatin 2. säkeistö
        -seurakunnan säkeistö 9: 2
        -kantaatin 3. säkeistö
        -seurakunnan säkeistö 9: 3 tai 5
        -kantaatin 4. ja 5. säkeistö

Kantaatin säkeistöjä on mahdollista muutenkin ottaa erilleen tai esim. jättää välistä jotakin pois, kunhan musiikin ja tekstin saumat otetaan huomioon. Suomenkielisen kuoropartituurin on julkaissut porvoolainen kustantamo Canto (n:o 8949), joka välittää myös tarvittavan muun esitysmateriaalin).

Kuuntele tästä katkelma kantaatin 4. säkeistöstä! Sen laulaa Oulun Kirkkomusiikin opiskelijoiden kuoro, joht. Tuomo Nikkola, urkurina Dóra Pétery.
julk. suomeksi Canto (Porvoo)
Kantaatin päätöskuoron suomenkielisen harjoitusparituurin (kuoro ja urut) voit tulostaa pdf-tiedostona tästä!